Meerderheid Raad vóór blootreclames op bushokjes Papendrecht

12 april 2013 door Hennie van der Zouw
Meerderheid Raad vóór blootreclames op bushokjes Papendrecht

PAPENDRECHT - Drie kritische fracties (de CU-fractie, de SGP-fractie en de fractie Lijst Lammers) in de Raad hebben naar voren gebracht dat aanstootgevende blootreclames op bushokjes niet nodig en maatschappelijk onwenselijk zijn. Een meerderheid in de commissie was van mening dat het wel meeviel.

Collegebevoegdheid
Het College heeft de bevoegdheid om een contract voor exploitatie van bushokjes af te sluiten. Dat heeft het college gedaan met het bedrijf CBS Outdoor. Achteraf kan het College klagen bij dit bedrijf als er zaken in het geding zijn, zoals bij de recente blootreclames van meisjes en jonge dames op de bushokjes. Uit de beantwoording van de vragen door het college bleek dat hij het bedrijf hierop had aangesproken. Na drie dagen schijnen de aanstootgevende blootreclames op de bushokjes ook daadwerkelijk verwijderd te zijn door het bedrijf. Voor wat betreft de inhoud van het beleid wordt verwezen naar de reclame code commissie. Indien een burger een klacht heeft dient de burger zich tot de reclame code commissie te wenden. De gemeente Papendrecht schijnt geen geld van het bedrijf CBS Outdoor te ontvangen voor de exploitatie van de bushokjes. CBS Outdoor mag de bushokjes exploiteren, omdat het bedrijf de bushokjes plaatst en onderhoudt en het geld komt binnen, bij het bedrijf, via reclame-inkomsten.
 
Politiek debat stelt inhoudelijke teleur
Het politieke debat kwam niet uit de verf. Temeer daar de voorstanders grote woorden, zoals “vrijheid van meningsuiting”, niet schuwden om hun instemming met de blootreclames te betuigen c.q. te maskeren. Van enige nuance in het debat was tijdens de commissie ABZ helaas geen sprake.
 
Een meerderheid van PAB, VVD, PvdA en CDA was voor de blootreclames, een minderheid was tegen. D66 en GroenLinks waren niet aanwezig tijdens het debat.
 
Wethouder  Scheurwater gaf tenslotte aan dat hij binnen zijn bevoegdheden als wethouder binnen dit college geen kant op kon. Het kwam (en komt) er op neer af te wachten totdat het contract afloopt, volgens de heer Scheurwater. Wanneer het contract afloopt was gisteravond niet bekend. Wel werd nog gesteld dat er dan voordat het contract met CBS Outdoor afloopt in de commissie een agendering dient te komen, zodat de commissie zich er opnieuw over kan uitspreken.
 
“Het kan helpen met meer mensen in actie te komen. Immers, een breed gedragen front vanuit de samenleving doet uiteindelijk ook de politiek inzien dat er iets moet veranderen. In dat opzicht is er nog een wereld te winnen. Misschien lost een gezamenlijke actie in samenwerking met de kerken iets op”, aldus Lammers.
 
Wat vind u van blootreclame in de Openbare Ruimte? Geef uw reactie onder dit bericht!
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.