Papendrechtse theeproever Karel Thieme helpt 'theeland' Kenia

08 november 2012
Papendrechtse theeproever Karel Thieme helpt 'theeland' Kenia

PAPENDRECHT - “Kenia is niet alleen een land van safari, Masai-krijgers en marathon-lopers. Kenia is ook, héél verrassend, ’s werelds grootste exporteur van thee!”

Dat vertelt ons de bekende Papendrechtse theeproever Karel Thieme.
Meer dan 10 jaar was de ambachtelijke theepakkerij Thieme’s Echte Thee gevestigd in  het historische, industriële pand aan het Westeind, waar vroeger van Rossem Motoren in gehuisvest was. In 2008 werd de theepakkerij vanwege gezondheidsredenen verkocht.

Geheel hersteld stroomt de thee nu weer door de aderen van de gepassioneerde theeproever.
In augustus startte hij een nieuw bedrijf; ONZE BRON - Passie voor zuiver water en pure thee!
Het bedrijf richt zich op het geven van advies, water- en theeworkshops, consultancy promotie en innovatie. Tevens importeert en levert hij zuiver water apparatuur. Zijn nieuwe bedrijf lijkt een schot in de roos!

Op verzoek van de overheidsorganisatie CBI, het Centrale Bureau voor het stimuleren van import uit ontwikkelingslanden, verzorgde hij in Nairobi in Kenia een aantal  theeproeverijen, bezocht een theetuin en gaf een lezing over innovatie en productontwikkeling.

Thieme licht toe; “Theetuinen in Kenia produceren haast uitsluitend krachtige, zwarte kleinbladerige thee bestemd voor theezakjes. Deze thee exporteert Kenia, in bulk, naar een beperkt aantal landen met ‘sterke thee met melk’-drinkers, zoals Engeland.

Wereldwijd is de vraag naar thee echter geleidelijk aan het veranderen.
Er is groeiende interesse in losse grove thee, theespecialiteiten en vooral groene en witte thee worden steeds populairder. Kenia wil daar, als ’s werelds grootste exporteur, op inspelen en en nadrukkelijker  op de wereldtheekaart komen te staan, inclusief het vasteland van West-Europa. Dáárvoor moeten de theeproducenten in Kenia nieuwe theeën en nieuwe theeproducten ontwikkelen. Nieuwe afzetmarkten, zoals Nederland, willen ze actiever gaan bewerken. Maar hoe? Kenia heeft behoefte aan thee-expertise. Ik vind het inspirerend om een bijdrage aan hun ontwikkeling te mogen leveren.”  

Op de foto:
Theefabriekdirecteur Leonard Nduati, theeplukster Mary, theeproever Karel Thieme en zijn vrouw Jet zijn druk in gesprek over de optimale fijnpluk - two leaves and and a bud  - in theetuin Kambaa.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.