Demonstratieve wandeltocht kinderboerderij Papehoeve zorgt voor volle raadzaal

08 december 2012
Demonstratieve wandeltocht kinderboerderij Papehoeve zorgt voor volle raadzaal

PAPENDRECHT - Ongeveer vijftig mensen liepen op 6 december 2012 mee in de demonstratieve wandeltocht van kinderboerderij Papenhoeve naar het gemeentehuis aan de Markt van Papendrecht. De stemming zat er goed in. Na een kopje koffie vertrok de stoet onder begeleiding van twee politiefunctionarissen op de fiets naar het gemeentehuis.

Daar aangekomen was de Raadszaal ineens helemaal gezellig vol, want sommige andere sympathisanten van de kinderboerderij waren (vanwege het koude weer) rechtstreeks naar het gemeentehuis gekomen. De sfeer was goed.

De vergadering begon om 20:00 uur en als een van de eerste punten kwam de kinderboerderij Papenhoeve aan bod. Dit punt nam ongeveer drie uur in beslag. Ongewoon lang voor een agendapunt; hieruit kon een ieder wel afleiden dat het om een belangrijk punt ging. De oppositie bracht veel argumenten in om eerst helder te krijgen waaruit de plannen voor de kinderboerderij nu exact bestonden, want dat was en is nog steeds niet duidelijk. Op een gegeven moment werden er drie moties en een amendement ingediend.

De oppositiepartijen deden hun uiterste best de coalitiepartijen tegemoet te komen. De coalitiepartijen en de wethouder, de heer Koppenol, hielden echter voet bij stuk. Volgens hen was het niet nodig de plannen nu al te verduidelijken, de stichtingsvorm moest er komen en in het voorjaar zal het krediet in de Raad worden behandeld. De oppositiefracties brachten hier tegenin dat het belangrijk is dat de Raad, als toezichthoudend orgaan van de gemeente, vooraf (en niet achteraf) inzicht moest krijgen in de plannen alvorens tot instemming met die plannen kon worden overgegaan. Maar men kwam er niet uit; een meerderheid vond dat het niet nodig was nu al meer inzicht in de toekomstige plannen voor de kinderboerderij te krijgen.

Ruud Lammers reageert: "Het was powerplay van het college en de coalitiefracties om de plannen nu toch al door te zetten en instemming te vragen. Hoewel de nieuwe plannen en de daarbij behorende randvoorwaarden, denk dan aan de exploitatie, de stichtingsakte, de overeenkomst met de gemeente, de samenstelling van het bestuur, de "kwaliteitsimpuls" terwijl er tegelijkertijd € 100.000 zal worden bezuinigd, de extra vrijwilligers die nog gevonden moeten worden en de begroting die nog niet rond is, om er slechts enkele te noemen, nog niet duidelijk zijn gaat het college nu toch verder met de uitwerking. Dat gaat waarschijnlijk ook weer door een extern bureau gebeuren, dus de belastingbetaler weer extra geld kosten.

Het opstellen van het toekomstplan werd ook door een extern bureau gedaan, evenals de bijstelling ervan na een commissievergadering: kosten? € 26.500 (!). Alsof het niets is. En dat terwijl er genoeg ambtenaren zijn om dit werk te doen".

De onnodige kosten die aan een extern bureau waren betaald om het toekomstplan te schrijven werden door de oppositie (PvdA, GroenLinks, SGP en Lijst Lammers) stevig bekritiseerd. De toekomstplannen voor de kinderboerderij nieuwe stijl zijn nog onvoldoende uitgewerkt. 

Ten aanzien van nieuwbouw op zich waren de geluiden in de Raad overigens niet negatief. De discussie rondom de toekomstplannen met betrekking tot de kinderboerderij kreeg een stevige positieve impuls door de betrokkenheid van de vele aanwezige sympathisanten van de kinderboerderij. De discussie wordt in het nieuwe jaar vervolgd.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.