Veiligheidsregio in actie tegen 'loos alarm'

22 januari 2013 door Pieter van den Berg

DRECHTSTEDEN - De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid komt in actie tegen nodeloze brandmeldingen die voor veel overlast zorgen. Er is bijna 2100 keer per jaar ‘loos alarm’ door automatische brandmeldingen.De oorzaak zijn organisatorische en technische onvolkomenheden zoals slecht onderhoud, maar ook roken, werkzaamheden en koken.

Risico’s door nodeloze melding
Bijna 2100 per jaar moet de brandweer uitrukken voor nodeloze brandmeldingen. Op het moment van een brandmelding neemt voor de brandweer het risico in het verkeer toe. Daarbij komt dat de gealarmeerde ploeg brandweermensen en het bijbehorende materiaal ook niet meer ingezet kunnen worden voor noodzakelijke hulpverlening op andere locaties. Verder heeft een melding altijd financiële gevolgen en een flinke impact op de bedrijfsvoering.

Er zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd om ondernemers en instellingen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om nodeloze brandmeldingen te voorkomen. Bij het uitblijven van resultaat kan overgegaan worden tot het opleggen van een dwangsom of het afsluiten van het systeem.

Regelgeving
In 2012 is de regelgeving gewijzigd, waardoor het voor bepaalde objecten niet meer verplicht is een brandmeldinstallatie rechtstreeks door te melden naar de brandweer. Dit omdat in geval van een calamiteit het landelijke alarmnummer 1-1-2 kan worden gebeld.

Informatie over het voorkomen van nodeloze meldingen is te vinden op de website van de VRZHZ (www.vrzhz.nl/projecten-en-themas-/openbaar-meldsysteem.html)

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.