Ruud Lammers:"Wordt Papendrecht de derde stad in Nederland met een zonatlas?"

22 januari 2013
Ruud Lammers:"Wordt Papendrecht de derde stad in Nederland met een zonatlas?"

PAPENDRECHT - De fractie Lijst Lammers pleit voor de Zonatlas in Papendrecht en vraagt het College om nu snel in actie te komen.

Ruud Lammers legt uit: "Inwoners van een gemeente met een zonatlas zien in één oogopslag of hun dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. De zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Voor elk dak is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen doorgerekend. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel van het dak zonnepanelen het meest geschikt zijn. De zonatlas is interactief: een inwoner kan de berekening zelf aanpassen en een eigen ontwerp van een installatie maken en de terugverdientijd hiervan zien. Hierna vijf argumenten op een rij die pleiten voor invoering van de Zonatlas in Papendrecht.

 1. Collectief inkoop stimuleren
  Bijkomend doel is het collectief inkopen van zonnepanelen stimuleren. In Duitsland nam de aanschaf van zonnepanelen in gemeenten waarvoor de zonatlas beschikbaar is met 19% toe.
 2. Zonatlas: lokaal potentieel zonne-energie direct in kaart
  De zonatlas laat huiseigenaren binnen uw gemeente in één oogopslag zien of hun dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Klimaatverbond rolt deze Duitse tool – die met succes wordt toegepast in meer dan 100 Duitse gemeenten – uit in Nederland.
 3. Stimulans voor de economie – vooral lokaal
  Voor de installatiebedrijven binnen uw gemeente kan dit veel nieuwe opdrachten genereren.
  Consumenten beschikken over een onafhankelijke informatiebron op basis waarvan installatiebedrijven heldere en concurrerende offertes kunnen maken.
 4. Een schoon milieu – door verhoogd energiebewustzijn burgers
  Door zelf zonne-energie op te wekken zetten zij een belangrijke stap in de energietransitie.
 5. Informatie multifunctioneel inzetbaar – zowel op uitvoerend als beleidsmatig niveau

De zonatlas is een uniek instrument om zonne-energie, lokale economie en klimaat doelstellingen in uw gemeente te stimuleren en realiseren: interactief, transparant, actueel, accuraat en voor al uw burgers toegankelijk en bruikbaar", aldus Ruud Lammers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.