Duurzame energie in Papendrecht

27 januari 2004
Duurzame energie in Papendrecht

PAPENDRECHT - Steeds meer verschijnen er in Nederland van die blauwgekleurde bouwelementen: zonnepanelen. Je kunt ze overal tegenkomen. Langs wegen, parkeerterreinen, op platte en hellende daken, als onderdeel van gevels van gebouwen of op het dak van caravans. Een ding hebben ze gemeen: ze leveren stroom zodra er daglicht op valt (dus niet alleen als de zon schijnt!). Soms klein van formaat zoals in het geval van caravans waar ze een accu opladen t.b.v. een waterpompje en wat lichtpuntjes. Dan weer enorm groot zoals het complete dak van het pinguïnverblijf van diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Daar wordt de opgewekte stroom gebruikt voor de koeling.

De oplettende kijker kan ze ook in Papendrecht tegenkomen, toegepast in de woningbouw. Het zou interessant zijn te weten hoeveel extra zonnepanelen er in 2003 bij zijn gekomen. De actie van energieleverancier Eneco en de genereuze subsidie van de overheid het afgelopen jaar, maakte het voor particulieren namelijk aantrekkelijk om ook een kleine ´zonnecentrale´ aan te schaffen. Zie de foto waar vier zonnepanelen zijn aangebracht op het platte dak van de berging van een woning. Door de doe-het-zelver makkelijk aan te brengen, wat kabeltjes met elkaar verbinden en tenslotte de randaardestekker in het stopcontact, dat is alles. Volgens berekening kunnen de eigen investeringskosten er in een jaar of vijf, zes, door de besparingen op de elektriciteitsrekening, zijn terugverdiend.
En het idee een - zij het zeer bescheiden - bijdrage te hebben geleverd aan een schoner milieu met deze duurzame, toekomstgerichte energiebron, geeft de bezitter van de installatie nog enige voldoening ook .... ja toch? (ingezonden door Ruud Hartman)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.