CSG De Lage Waard wederom beste school van Nederland

11 januari 2012
CSG De Lage Waard wederom beste school van Nederland

PAPENDRECHT - De Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard aan de Vijzellaan in Papendrecht mag zich in 2012 opnieuw de beste school van Nederland noemen. Het Dongemond College in Made heeft de hoogste score met alle vmbo-afdelingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek De beste scholen van Elsevier.

Elsevier vergelijkt alle middelbare scholen.

De Lage Waard, dat ook veel leerlingen uit de regio heeft,  staat voor het vierde jaar op rij bij de winnaars met zowel de havo- als vwo-afdeling. Dat is een teken van permanente kwaliteit. Een goede school heeft weinig zittenblijvers en leerlingen halen er hoge eindexamencijfers.

Strengere regels
Scholen die verwachten dat hun leerlingen slecht zullen scoren op het centraal examen, compenseren dat nogal eens met hogere cijfers voor het schoolexamen. Scholen die op deze wijze 'smokkelen' krijgen strafpunten van Elsevier.

Aan deze smokkelpraktijk komt in 2012 een einde. Alle leerlingen die dit jaar examen doen, moeten gemiddeld een voldoende halen voor het centraal examen. Een onvoldoende gemiddelde is dus niet meer te compenseren met een hoog cijfer voor het schoolexamen.

Op de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo zal het schoolexamen even zwaar meetellen in het eindexamencijfer als het centraal examen. Tot vorig jaar telde het schoolexamen nog dubbel mee. Vanaf 2013 mogen havo- en vwo-leerlingen nog maar één onvoldoende voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde halen.

Beoordeling
Elsevier meet de kwaliteit van scholen af aan vier criteria: het percentage zittenblijvers in de onderbouw rekening houdend met het advies van de basisschool, het percentage leerlingen dat onvertraagd het diploma haalt en het gemiddelde examencijfer. Ook het verschil tussen het cijfer voor het centraal schriftelijk examen en het schoolexamen telt mee voor de einduitslag. De prestaties van alle scholen zijn gemiddeld over drie jaar: 2008, 2009 en 2010.

De gegevens zijn afkomstig van de Inspectie van het Onderwijs en bewerkt door Elsevier.
Het hele Elsevier-onderzoek naar de beste en slechtste scholen van 2012 vindt u in weekblad Elsevier.

De winnaars en verliezers van De beste scholen 2012 kunt u vinden op www.elsevier.nl. Ook kunt u hier een uitgebreide toelichting op het onderzoek vinden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.