Hulp voor Albanees psychiatrisch ziekenhuis vanuit Papendrecht

26 november 2012
Hulp voor Albanees psychiatrisch ziekenhuis vanuit Papendrecht

PAPENDRECHT - Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat de grenzen van Albanië opengingen. Het is ook alweer 20 jaar dat de Stichting Hoop voor Albanië de liefde van God voor het Albanese volk op diverse manieren praktisch wil maken. De Papendrechter Kees Verheul is vanaf dag 1 betrokken bij het werk van de stichting Hoop voor Albanië. Hij is één van de oprichters van de stichting en is nu, 20 jaar na dato, nog steeds gedreven om zowel geestelijke alsook materiële hulp te verlenen aan hen die dit het meest nodig hebben. Vanuit christelijke achtergrond maakt men echter geen onderscheid wie men kan helpen. 

Jaap Iedema legt uit: "Dit jaar hebben we de bouw van het bejaardentehuis kunnen afronden waarmee de bejaarden in Korca in ieder geval warm de winter in kunnen gaan.
Het project waar we nu mee zijn gestart is de renovatie van een ziekenhuis in Elbasan, een stad van ongeveer 80.000 inwoners. Het ziekenhuis telt 310 bedden verdeeld over negen afdelingen. De meeste patiënten hebben een verstandelijke beperking. Zij zitten eigenlijk hun hele leven al in het ziekenhuis en hebben voor het overgrote deel niemand die naar hen omkijkt. De patiënten kunnen niet lezen en schrijven en ze zijn zelden buiten het ziekenhuis. Er worden geen activiteiten met de patiënten gedaan. Dat kennen ze niet.
Niemand van de patiënten heeft persoonlijke bezittingen, zelfs geen tandenborstel. Ze hebben geen eigen kleding, geen geld en de meeste hebben ook geen familie die naar hen omziet.
De patiënten zijn ondergebracht op kale, sombere, verveloze kamers en sombere verblijfsruimten.
Op de kamers die bestemd zijn voor zes of acht patiënten liggen twaalf tot veertien patiënten op doorgezakte en verroeste bedden.
De wasruimte van het ziekenhuis is sterk verouderd, vies en onwerkbaar. De drogers werken niet meer. De was wordt gedroogd in de tuin van het ziekenhuis en de hekken dienen als waslijn.
Deze situatie kon niet meer en dus zijn wij benaderd of we hier hulp konden bieden. We zijn al begonnen met het renoveren van de zalen en ook de wasruimte zal aangepakt gaan worden.

Dit is dan ook de reden dat de werkgroep Papendrecht van de stichting Hoop voor Albanië de decembermaand aangrijpt om hier de aandacht op te vestigen. We besteden graag tijd en energie aan een stukje hulp voor deze kwetsbare groep mensen. Een groep mensen die in Albanië niet in tel is en gewoon wordt “vergeten”.
Vanaf 1 december gaan we weer van start met de kerstkaartenactie, het bezorgen van uw kerstkaarten binnen Papendrecht. In de Christelijke boekenwinkel Sjaloom zijn dan enveloppen beschikbaar waarin de actie wordt uitgelegd en op 2 december wordt ook in de Papendrechtse kerken het startsein voor deze jaarlijks terugkerende actie gegeven. Daarom hopen we dat velen ons in de gelegenheid stellen om de kerstwensen in Papendrecht te bezorgen.
Een gift overmaken op de rekening van de stichting mag natuurlijk ook.

We zijn daarom ook enorm gelukkig dat bijna alle kerken in Papendrecht onze kerstkaartenactie van harte ondersteunen en ook actief hieraan hun medewerking verlenen. En dat alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar. Zowel de aandacht die we krijgen alsook de vrijwilligers die ons hierbij helpen is voor ons een enorme bemoediging en motivatie om door te gaan", aldus Jaap Iedema.

Voor meer informatie over het werk van de stichting Hoop voor Albanië, zie www.hoopvooralbanië.nl.

Wanneer u meer informatie wilt hebben omtrent deze actie, dan kunt u een enveloppe halen in de christelijke boekenwinkel Sjaloom aan de Veerpromenade 18. Of mail naar j.aiedema@freeler.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.