Geslaagde workshop Anuna

19 november 2012 door Ad van Herk
Geslaagde workshop Anuna

PAPENDRECHT -  Zo’n zeventig zangers en zangeressen, solisten en koorzangers, lieten afgelopen zaterdag de intocht van Sinterklaas links liggen voor een workshop in Theater De Willem in Papendrecht. In plaats van strooigoed kregen ze zanglessen en ademhalingstechnieken waar ze nog heel lang plezier van zullen hebben.

De docenten van deze workshop waren Lucy Champion en Michael McGlynn, respectievelijk zangeres en leider van het Ierse kamerkoor Anúna. Anúna is één van de beroemdste koren ter wereld,  maar de groep is ook in andere opzichten bijzonder. Omdat Ierland geen grote koortraditie heeft, hebben de oprichters van Anúna in 1987 een eigen manier van koorzang en een eigen techniek van zingen moeten ontwikkelen. Die techniek legt nog meer de nadruk op ademhaling en lichaamshouding dan andere zangtechnieken en, en dat is een wat omstreden puntje, veel minder op de rol van de dirigent.

In de woorden van Michael McGlynn: “De dirigent is de man die de zaal boekt, de stoelen uitzet, de bus regelt, het geld ophaalt. Het zingen kan hij het beste aan het koor zelf overlaten. Een koor dat bestaat uit zelfverzekerde zangers en zangeressen die weten hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen, heeft geen wild wapperende man of vrouw voor zich nodig.”

De zeventig deelnemers aan de workshop kregen dus vooral tips en technieken mee met betrekking tot de juiste houding tijdens het zingen, de beste manier om adem te halen, de beste manier om geconcentreerd te zijn op niets anders dan het zingen. De workshop had onmiddellijk hoorbaar resultaat: een stuk van Michael McGlynn, dat de deelnemers van te voren hadden kunnen instuderen, ging steeds beter klinken. Aan het einde van de workshop klonken de deelnemers, waarvan velen elkaar nog nooit gezien hadden, als één hecht en prachtig koor.

Anuna geeft deze en andere workshops gratis, omdat de groep haar technieken maar ook het plezier in en belang van koorzang wil uitdragen. De groep geeft op zondag 23 december om 14.30 uur een kerstconcert in Theater De Willem.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.