Schaakvereniging Papendrecht wint ruim van De IJssel 2 uit Moordrecht

14 november 2012
Schaakvereniging Papendrecht wint ruim van De IJssel 2 uit Moordrecht

PAPENDRECHT - Op maandag 12 november speelde Schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam tegen het tweede team van de IJssel uit Moordrecht. Helaas moest men met 2 extra invallers aantreden tegen de gastheren uit Moordrecht, aangezien Kees  van Meerkerk verhinderd was en Johnny Nap wegens ziekte moest afmelden, waarvoor  Theo Punt en Koert Timmerman de vervangers waren.

Na een uur spelen ging het op de borden gelijk op en was er nog geen voordeel te merken.
De eerste die uitkwam was Jo Pattinama  tegen Leen Boonstra. Na een algehele afruil stond er een stand op het bord waar geen van beiden nog heil in zagen.

Daarna maakte Koert Timmerman tegen Sjaak in’t Veld eveneens remise. Koert had weliswaar de betere stelling, want hij had Sjaak een dubbelpion en een geïsoleerde pion bezorgd, maar een winstvoortzetting zat er niet in.
Ook Bert Terlouw tegen Mick van de Berg kwamen remise overeen. Beiden waren het er over eens dat er uit de stelling niets meer te halen viel.

Een mooie partij kwam op het conto van Meinte Smink. Hij had tegen Gerard van de Wouden  twee vrijpionnen gecreëerd. Even leek het erop dat de lopers van ongelijke kleur roet in het eten zouden strooien, maar Meinte offerde de kwaliteit en de toren was niet opgewassen tegen de vrijpionnen.

Intussen was ook Gerrit de Jong tegen Menno van Dijk remise overeen gekomen. Gerrit kwam wat gedrongen te staan, maar wist zich er goed uit te redden.

Held van de avond werd Theo Punt. Tegen Arie Macdaniel speelde Theo een sublieme aanvalspartij.
Hij wist met dame en twee paarden de vijandelijke koningsstelling binnen te dringen.
Arie dacht door de koning op h8 weg te stoppen de dans te kunnen ontspringen, maar Theo offerde gewoon de kwaliteit en was het een ondekbaar mat.

Na deze opsteker konden de overige spelers opgelucht ademhalen. Hans van de Beukel had in een gelijkopgaande stelling tegen Aad van de Berg een vooruitgeschoven pion. Op zeker moment kon Aad deze pion slaan, maar durfde het niet aan vanwege de niet te overzien consequenties.
Dat was voor Hans het sein voor de aanval. Hij kreeg een ijzersterk paard tegen een vleugellamme loper. Met een pion werd de koningsstelling geopend en twee torens drongen naar binnen, zodat het mat niet meer was af te wenden.

Als laatste was teamleider Kees Brinkman tegen de teamleider van de IJssel Rien Duine nog bezig.
Het leek er op dat ook deze partij in remise zou eindigen, maar Kees wist nog een zwakte in de vijandelijke stelling te vinden en dat uit te buiten. Rien was intussen in zware tijdnood geraakt en vond niet meer de sterkste zetten, zodat Kees de partij naar zich toe kon trekken.

Al met al een bijzonder mooie overwinning, zodat weer omhoog op de ranglijst gekeken kan worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.