Start Stichting Present Dordrecht-Papendrecht

09 november 2009

PAPENDRECHT - Dordrecht en Papendrecht hebben inmiddels kennis kunnen maken met stichting Present Dordrecht – Papendrecht, want op zaterdag 24 oktober is stichting van start gegaan met een aantal acties.
Maar wat doet stichting Present nu precies? We stellen coördinator Anita Stigter, die sinds 1 september hiervoor full-time aan de slag is, een aantal vragen.

Wat doet stichting Present precies?
Stichting Present motiveert, stimuleert en begeleidt groepen jongeren/volwassenen en ouderen om zich in te zetten voor hun dorp of stad en de mensen die daar wonen. Wanneer de groep besluit om iets te gaan doen, zoeken we samen naar het project waar zij het meest enthousiast over zijn. Vervolgens zoekt Present contact met maatschappelijke organisaties en legt het aanbod van de groep voor. Op die manier ontstaat er een match.

De groep gaat een leuke klus doen en de hulpvrager krijgt hulp om datgene, waar ze zelf om welke reden dan ook  niet in staat zijn, te realiseren. De klussen zijn velerlei, witten, behangen, tuinieren, verhuizen, sociale projecten, een spelletjes middag voor ... , een high tea voor ... , schoonmaken, etc.

Hoe zijn de acties op 24 oktober verlopen?
Heel goed. Zowel de deelnemers als de ontvangers van de hulp waren aan het einde van de dag tevreden. De hulpontvangers hebben stuk voor stuk laten weten dat zij het aan de ene kant heel moeilijk vinden om deze hulp, van onbekenden te ontvangen, maar ontzettend blij zijn dat er jongeren en volwassenen zijn die spontaan hun tijd en talenten geven.

Alle hulpontvangers waren emotioneel, ze werden geraakt doordat zij vaak in eenzaamheid lijden. Het mooie is dat bij de hulpontvangers na de projectdag nieuwe moed is ontvangen. Bijvoorbeeld  om zelf weer dingen op te pakken, of een beetje meer vertrouwen in mensen (na vele teleurstellingen) of om actief aan de slag te gaan met de hulp die al aangeboden wordt.

De deelnemers hebben allemaal een fijne dag gehad. Het maakt indruk als je jong bent, wanneer je bij iemand in huis komt waar al 3 jaar lang geen meubels, vloerbedekking, keukengerei aanwezig is. Wanneer jij dan een volledige inboedel mag binnenbrengen (gesponsord) geeft dat niet alleen een nuttig gevoel, maar is dit een ervaring waar je nog vaker over na blijft denken.
Of de groep willekeurige volwassenen die een woonkamer schoongemaakt en gewit hebben bij een alleenstaande moeder.

De woonkamer was helemaal zwartgeblakerd, omdat mevrouw bespaart op de energierekening door geldgebrek. In hun evaluatie schreven zij dat het grootste compliment van de hulpontvanger was: “ik dacht dat jullie elkaar al jaren kennen, maar nu hoor ik dat jullie allemaal vreemden voor elkaar zijn, dat had ik echt niet gedacht”. Waarmee ik maar wil zeggen: de sfeer om samen iets te doen werkt heel positief onder deelnemers, maar ook voor de hulpontvangers.

 Waarin is Stichting Present uniek?
We onderscheiden ons door het werken met groepen, door de professionele aanpak (we willen goed werk afleveren), door samenwerking met alle maatschappelijke organisatie en instanties, door onze hulp aan iedereen die dat nodig heeft aan te bieden en door open te staan voor alle groepen (kerkelijk, niet-kerkelijke, bedrijven, verenigingen, besturen, etc.)
Present is de enige organisatie die vrijwilligersgroepen aanbiedt aan hulpontvangers om grotere klussen te verwezenlijken.

Is er wel voldoende vraag en aanbod?
De vraag is zo groot, dat het aanbod van groepen op dit moment achterloopt. We zitten echt te springen om groepen jongeren en volwassenen die zich 1 dag per jaar willen inzetten.  Dus hierbij een oproep:
Heb je een leuke vriendenkring en wil je eens een te gekke actiedag: bel Present en geef je op. Wij organiseren jullie dag, en jullie maken door je inzet en tijd te geven een groot verschil in het leven van een medemens (die misschien wel in jouw straat of wijk woont).

Of werk je in een goed team, maar willen  jullie als team wel eens een bijzondere uitdaging aan? Geef je op om samen als vrijwilligers aan de slag te gaan.
Of bestuderen jullie maandelijks met elkaar de Bijbel, zet dan het geleerde om in een actiedag voor uw naasten.

Wat is precies jouw functie?
Ik ben coördinator voor Present Dordrecht en Papendrecht. Mijn taak is om, naast het geven van voorlichting over het werk van Present, zoveel mogelijke groepen te enthousiasmeren en te begeleiden in het maken van een projectkeuze. Daarna probeer ik in relatie met de maatschappelijke organisaties een goede match te maken met het aanbod en de hulpvragen. Als coördinator bereid ik de projectdag voor, maak alle afspraken tussen de groep en de hulpontvangers en ben aanwezig tijdens de projectdag.

Wat is jouw drijfveer om bij stichting Present Dordrecht – Papendrecht aan de slag te gaan?
Ik heb zelf 6 jaar full-time vrijwilligerswerk gedaan in Nederland en 3 jaar in Zuid-Afrika. Uit ervaring weet ik dus wat het is om vrijwilliger te zijn en dit heeft mij altijd veel voldoening gegeven. Mijn baan voor Stichting Present zie ik als een “persoonlijk  presentje” voor alle leer/werkervaringen die ik heb opgedaan.

Mijn enthousiasme mag ik nu  uitdelen aan groepen en via hen ook aan de samenleving. De nood van ons dorp of stad is vaak onzichtbaar, het wordt echt tijd dat we onze ogen daarvoor openen. Mijn wens is dat we als samenleving terugkeren naar betrokken gemeenschappen, mensen die bereid zijn om elkaar te helpen zonder dat daar geld of status voor ontvangen wordt. Het is een voorrecht om me daarvoor in te zetten.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Onze doelstelling is om nog dit jaar in Papendrecht en Dordrecht 3 of 4 projectdagen te hebben waarop minimaal 6 verschillende groepen zich actief gaan inzetten.
Volgend jaar willen we het aantal groepen verdubbelen.

We gaan samen met Serve the City in de voorjaarsvakantie 2010 een driedaagse actie houden in Dordrecht. Ieder dagdeel gaan (maximaal 50) jongeren allerlei activiteiten in Crabbehof en Wielwijk uitvoeren.
Kortom: Present wil in 2010 heel Present aanwezig zijn in Papendrecht en Dordrecht.

Hoe kan men zich aanmelden voor hulp of als helper?
Hulpvragers kunnen zich alleen aanmelden via een bestaande hulpgever bijvoorbeeld diaconieën, maatschappelijke organisatie of woningbouwverenigingen). Die organisaties kunnen via mail of een telefoontje hun vraag aanmelden. Wel wil ik nadrukkelijke vermelden dat het HULPAANBOD, dat is de groep dus, bepaalt welk project zij willen doen. Present kan dus geen garantie geven dat er ook vrijwilligers komen.

Wil je als groep of als gezin een keer een Presentdag meemaken: meld je aan via de website , www.presentdordrecht.nl of www.presentpapendrecht.nl
mail naar: anita.stigter@stichtingpresent-dordrecht.nl of bel 06 – 13 86 08 06.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.