Schaakteams Papendrecht/Alblasserdam en H-I-Ambacht spelen gelijk

17 oktober 2012

PAPENDRECHT - Op 16 oktober speelde Schaakclub Papendrecht/Alblasserdam thuis een spannende wedstrijd tegen Hendrik-Ido-Ambacht. De gemiddelde rating was ongeveer gelijk, zodat het alle kanten op zou kunnen.

De eerste partij die tot een eind kwam was van Ron Melger tegen Johan Kleinbloesem. Ron wist in de opening een stuk te winnen, maar wel ten koste van 2 pionnen en een open koningsstelling. Johan kwam aardig terug en ging de koning opzoeken. Met een stuk minder kwam hij door de koningsstelling heen en toen Ron een mindere zet deed kreeg hij een ondekbaar mat tegen.

Jo Pattinama speelde tegen Piet van de Berg en kwam een pion achter, maar wist er toch nog een remise uit te slepen. Bert Terlouw had als tegenstander Jeroen van Gijzen met de hoogste rating van H-I-Ambacht (1948). Vanuit een Engelse opening ontstond er een ingewikkelde partij, waarbij Bert een kwaliteit achter kwam te staan. Jeroen wist het goed uit te buiten en won.

Meinte Smink speelde aan het eerste bord tegen Xander van Doorn. Vanuit een Franse opening werd het een moeilijke partij waarbij beide spelers elkaar in evenwicht hielden, met remise als resultaat.

Hans van den Beukel tegen Ed van de Geer kreeg eveneens een Franse opening te verwerken. Beide spelers maakten het elkaar erg moeilijk en ook deze partij werd remise.

Kees Meerkerk tegen Aart Burggraaf bracht een ingewikkelde stelling op het bord, waarbij veel nagedacht werd. Zoveel dat beide spelers tijdnood raakten. Met nog enkele minuten op de klok vergaloppeerde Aart zich en verloor een loper en de partij. Na afloop beklaagde hij zich bij de wedstrijdleider, dat Kees de laatste zetten niet genoteerd had, wat verplicht is tot 5 minuten voor de tijdscontrole. De
wedstrijdleider wees de klacht af met de opmerking dat de klacht tijdens de partij bij de wedstrijdleider had moeten worden ingediend. Onverlet blijft, dat te allen tijde tot de laatste 5 minuten genoteerd dient te worden.

Op dat moment waren nog 2 partijen aan de gang. Johnny Nap speelde tegen oud clubgenoot Piet de Jonge. Johnny kwam 2 geïsoleerde pionnen voor te staan, maar Piet verweerde zich met verve. In het eindspel wist Piet telkens de goede zetten te vinden, zodat Johnny besloot met zijn pionnen te gaan lopen en kon hij met veel moeite de overkant bereiken, waarna Piet opgaf.

De laatste partij ging tussen Kees Brinkman en John van Hest. Na alweer een Franse opening kwam er een moeilijke stand op het bord, waar Kees wat beter kwam te staan. Echter beide spelers raakten in tijdnood, zodat er snel gezet ging worden. Met nog 55 seconden voor Kees en tien seconden voor John deed Kees een onreglementaire zet. In de opwinding, die hierdoor ontstond, namen de beide spelers een wijs besluit en gingen akkoord met remise. Al met al een hard bevochten gelijkspel 4-4.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.