Ad Tromp:"Centrum van Papendrecht staat weer jaren voor schut(ting)"

28 september 2012
Ad Tromp:"Centrum van Papendrecht staat weer jaren voor schut(ting)"

PAPENDRECHT - De onderstaande brief is ingezonden door Ad Tromp:

"Op  5 en 6 oktober  a.s. viert Winkelcentrum De Meent  het 5-jarig bestaan. De steigerweken en dus ook de steigers zijn net achter de rug of het centrum verandert in een nieuwe bouwput. Echter nu een bouwput die niet te overzien  is.

Want al worden de Van der Keviepanden gesloopt nu alle winkels leeg zijn: de nieuwe plannen voor de bebouwing van dit terrein door de huidige economische crisis voorlopig in de ijskast gezet. Maar burgers niet getreurd er komt een oplossing voor dit gat in het centrum.

We zetten er als gemeente Papendrecht een houten schutting van een paar honderd meter er om heen. Maar niet zomaar een schutting want hij wordt verfraait door de basisscholen van Papendrecht. Of dit wat uitmaakt. Terecht maken de omwonenden in het centrum zich kwaad.

Hoelang zal deze situatie gaan duren. Wethouder Korteland denkt zo’n 6-12 maanden, maar in dagblad de Dordtenaar geeft de gemeente blijkbaar aan dat het door de slechte markt nog jaren kan duren.  Nog jaren een schutting  van zo’n 2 meter hoog. Daar verandert een creatief kleurtje ook niets aan! Kortom de bouwvakkers zijn terug en het centrum is weer voor jaren een bouwput.

Ik hoor het de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie nog zeggen. De markt moest een mooi centraal plein worden, waar je lopend langs de Merwede/ Slobbegors en haar kunstobjecten  naar toe zou lopen en dan weer verder een weg door Papendrecht zou vinden. Is daar te zijner tijd wel geld voor? Of zijn dit alleen maar dromen (geweest)?
Voor een andere oplossing is geen geld, Bestraten kost € 100.000 volgens de wethouder en ook een plantsoen kost geld en onderhoud. Een veel te gemakkelijk antwoord van de wethouder financiën. De crisis ook in de bouw is voorlopig niet weg; hoe lang die gaat duren weet ook een wethouder niet.

Dus een ander scenario dan een schutting moet er dus komen. Wel geld voor de aankoop in dec. 2011 van grond en opstallen van Fokker en dan praat je toch wel over ruim 21 miljoen ( exacte bedragen zijn geheim)  en dat allemaal om een JSF fabriek in Papendrecht te krijgen, waarvan de politiek in Den Haag nog over de aankoop er van moet beslissen en gelokt door de ambitie, ja ambitie  van Fokker om een nieuw hoofdkantoor in Papendrecht te gaan vestigen. Nu huur via erfpacht Fokker haar complex weer terug en van de extra rente zouden er op Slobbegors weer leuke dingen gedaan kunnen worden. Ook dat wil ik eerst ook nog zien.

Papendrecht heeft zich de laatste maanden veel laten gelden op onroerend goed en daarbij steeds geadviseerd door een externe adviseur. En niet alleen de aankoop van Fokker, en de betrokkenheid waarvan we als burger in financiële zin niets mogen weten. Alles lijkt geheim. Eind vorig jaar moest alles in het grootste geheim en in korte tijd worden beslist. Volgens mij is  tegen betaling bij kadaster  akten van de verkoop, erfpacht, te verkrijgen en dus in te zien. Hoezo geheim!

Oprichting van de Commanditaire  vennootschappen (C.V’s) is weer in te zien via de kamer van Koophandel eveneens tegen betaling. Nogmaals hoe zo geheim. Mogen we als burger toch zaken niet weten? Toch vreemd dat daar eens niet wat kritischer naar is gekeken. Wie is er allemaal bij betrokken ga je dan afvragen?
Ook geld, veel geld  voor de verbouwing van panden gelegen aan het Westeind (Pand v/h Gouden Bokaal) en Erasmusplein (voormalig Lidl) Vele honderd duizenden euro’s, waarbij men nu al weet dat men bij e.v.t. verkoop verlies zal leiden. Ook de beoogde verhuur is nog maar te bezien. Leegstand dreigt in deze tijden.

Als ondernemer heeft de gemeente dus met steun van de gemeenteraad dus flink de beurs getrokken veelal dus ten behoeve van ondernemers maar nu iets terug doen voor de eigen burger dan is geld blijkbaar teveel!  Wees eens zelf creatief. Kleur en vul de ruimte zelf in. Als het bestuur het niet doet kom op gemeenteraad men je eigen initiatief.
Mag de wethouder dan de hand op de knip willen houden, dan zou ik ook een partij als PAB willen uitdagen de komende tijd te beginnen met het centrum voor de Papendrechste samenleving op te komen te beginnen met het centrum.
De verwijzing naar de heroverwegingen, lees de bezuinigingen voor de komende jaren is te gemakkelijk. Dus Gemeente en gemeenteraad wees creatief en bedenkt een oplossing, maak hiervoor geld vrij!

Betrek daarbij desnoods de burger met ideeën. Maar een mix van een aansluitend plein op het huidige en een klein parkje is geen slecht idee. En de prijs? Vul die niet nu al in en maar laat ondernemend Nederland maar aan de slag gaan. Wie weet valt de prijs mee? Papendrecht als ondernemer moet de burgers ook in deze crisisperiode iets kunnen bieden. Als burger leveren we  in ieder geval de komende jaren de kerstmarkt in . Dat levert al vele tienduizenden euro’s op. Via en met onze lokale verenigingen kunnen we desnoods  ook wel een gezellige kerstmiddag-avond op het Marktplein organiseren voor minder geld.  Zetten we er ook nog een mooie kerstboom neer in dit gat van ……….…. “Korteland”.

Zorg verder dat wat je nu plaats ook weer in onze gemeente hergebruikt kan worden. Gled dus voor het groen en steen. Ook dat scheelt weer op termijn. En neemt nu je verlies wat straks weer terugverdiend kan worden. Dat gold toch ook voor de andere projecten?
Terecht zijn de omwonenden en dus ook de winkeliers er niet gerust op. Maar ook iedere Papendrechter moet het een doorn in de ogen zijn jaren tegen een schutting te moeten kijken in ons centrum. Papendrecht we staat voor schut met zo’n schutting".

Ad Tromp, Berkenhof 17, Papendrecht

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.