Onderzoek snelfietsroute Beneden Merwederoute

24 augustus 2012 door Ad van Herk
Onderzoek snelfietsroute Beneden Merwederoute

PAPENDRECHT -De Fietsersbond en adviesbureau SOAB meten in de weken van 27 augustus tot en met 7 september de kwaliteit van de toekomstige  Beneden Merwederoute, de snelfietsroute tussen Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Dordrecht. De fietsroute tussen deze kernen wordt het komende jaar aantrekkelijker gemaakt met als doel automobilisten uit de file en op de fiets te krijgen.

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de gemeente Papendrecht, mede namens de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Alblasserdam, het waterschap Rivierenland, de regio Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland. Deze partijen werken samen aan de verbetering van de kwaliteit van de fietspaden op de Beneden Merwederoute, die naar verwachting eind 2013 gereed zal zijn. Het onderzoek is een eerste meting van de huidige situatie: de nulmeting. Als de snelfietsroute klaar is, vindt een nieuw onderzoek plaats.
 
Tellussen 
Om te beginnen worden 27 augustus op verschillende plekken langs de bestaande fietsroute tussen Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht en Alblasserdam tellussen op het fietspad gelegd. Tussen 27 augustus en 7 september wordt het aantal fietsers met deze tellussen gemeten. Hiermee komt het aantal fietsers die de fietsroute nu al gebruiken, in beeld.
 
Hightech meetfiets 
Maandag 3 september fietst een onderzoeker van de Fietsersbond de route met een hightech meetfiets. Wegvakken en kruispunten worden gefilmd. Verschillende meetapparaten registreren de wegdekkwaliteit, de gemiddelde snelheid, het oponthoud en geluidshinder. Dit alles brengt het comfort, de directheid en de diverse veiligheidsaspecten van de route in kaart.
 
Enquête
Donderdag 6 september worden in de ochtendspits op zeven locaties fietsers geteld en flyers uitgedeeld. Op de flyers staat een link naar een enquête op internet (http://soab.nl/fietsenquete/, beschikbaar vanaf woensdagmiddag 5 september).
De deelnemers aan de enquête maken kans op toegangsbewijzen voor de Efteling. Bij slecht weer schuift het onderzoek een week op. Ook fietsers die de route op andere dagen dan 6 september gebruiken, kunnen de enquête invullen.
 
Met de resultaten van de enquête krijgen de gemeenten informatie hoe ze het gebruik van de snelfietsroute zo goed mogelijk kunnen verbeteren. Alle onderzoeksresultaten worden onder meer ingezet voor een gerichte fietscampagne die zoveel mogelijk mensen ertoe moet bewegen met de fiets naar het werk te gaan. 
De aanpassingen aan de route moeten er toe leiden dat fietsers in ieder jaargetijde prettig, direct, veilig en snel over de Beneden Merwederoute kunnen fietsen. 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.