Ruud Lammers: "Uit de fractie, maar niet uit de raad"

03 augustus 2012
Ruud Lammers: "Uit de fractie, maar niet uit de raad"

PAPENDRECHT - Ruud Lammers startte in april 2010 als D66-raadslid in Papendrecht. Hij stapte in november 2011 uit de fractie, maar niet uit de raad, en ging door als Lijst Lammers.

In VNG Magazine 14 werd een discussie gehouden of raadsleden die uit de fractie stappen, ook hun zetel moeten opgeven.

Ruud Lammers reageert hierop met een ingezonden brief die vandaag in de nieuwe uitgave van VNG Magazine is geplaatst:

"Volgens de Kieswet behoort een zetel in de raad toe aan de gekozen volksvertegenwoordiger.

Een verschijnsel als het ‘bandwagon-effect’ gaat op voor aan de kiezers onbekende Tweede Kamerleden die in het kielzog van hun (politiek) leider op de lijst komen en gekozen worden. Maar het geldt ook voor volksvertegenwoordigers die in gemeenten of provincies actief zijn en die meeliften op de bekendheid van hun landelijke politieke groepering en (politiek) leider. Voorkeurstemmen geven niet altijd de doorslag bij de vraag in hoeverre iemand op eigen kracht in de raad is gekozen. Wat nu als een partijafdeling van een politieke groepering van mening is dat teruggave aan de partij van een zetel door een gekozen volksvertegenwoordiger nodig is, terwijl lokaal de programmatische opvattingen afwijken van de landelijke? En wat nu als de uittredende volksvertegenwoordiger zich daar niet bij neer wil leggen?

Dualisme
Neem als voorbeeld hoe binnen fracties en de raad omgegaan wordt met het dualisme. Dat kan ge-steund worden door de landelijk opererende partijpolitieke groepering, terwijl lokaal het monisme leidend is. Stel dat er dan verschil van inzicht binnen een fractie ontstaat en de meer monistische krachten het fractielid dat dualistisch wil werken aan banden willen leggen? Is er dan nog sprake van ‘uittreden uit de fractie’, als de uittreder eigenlijk degene is die als volksvertegenwoordiger de idealen van het programmatische (verkiezings)programma in ere houdt? Dit werpt een ander licht op de vraag of een gekozen volksvertegenwoordiger per definitie uit de raad moet stappen als hij uit de fractie stapt.

Mandaat
Het mandaat van de kiezer vereist volgens mij de inzet en de betrokkenheid voor een periode van vier jaar. Dat mandaat hebben de kiezers de volksvertegenwoordiger persoonlijk verleend. En die moet dat in beginsel zien waar te maken, of hij nou wel of niet uit de fractie is gestapt.
Mijn conclusie is dat er zowel inhoudelijk-programmatisch als wat de werkwijze betreft (wel of geen dualisme) aanmerkelijke gronden bestaan op basis waarvan een volksvertegenwoordiger beslist niet uit de raad hoeft te stappen!"

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.