Nico Knol zoekt uitgever voor nieuw fotoboek over Papendrecht

26 juli 2012
Nico Knol zoekt uitgever voor nieuw fotoboek over Papendrecht

PAPENDRECHT - De bekende Papendrechtse fotograaf Nico Knol heeftplannen voor een nieuw boek over Papendrecht. maar zoekt nog een uitgeverij.
We laten hem aan het woord:

"Boeken uitgeven is moeilijk in deze tijd. Vanaf 1995 heb ik samen met Uitgeverij De Stroombaan boeken gemaakt over de gemeente Papendrecht. Het begon met het boek “Langs de dijk”, verhalen en foto’s over dijkbewoners. Daarna volgden boeken als Papendrecht 1975-2000, Groeten uit Papendrecht en het laatst verscheen Koopt in den vreemde niet wat uw dorp u biedt. (2008).
Inmiddels staat een nieuw boek op stapel. Het is een fotoboek met de voorlopige titel ”Het aanzien van Papendrecht” of ”Denkend aan Papendrecht….”. Het boek laat in foto’s zien dat het dorp in de afgelopen vijftig jaar sterk is gegroeid en daarmee behoorlijk is veranderd.

Bewoners van Papendrecht die hier al tientallen jaren wonen hebben het allemaal kunnen zien en meemaken. In veel gevallen waren de aanpassingen aan de moderne tijd helemaal niet gewenst door de inwoners maar het gemeentebestuur zag dat anders. Denk maar aan de authentieke dijkwoningen die in de jaren vijftig en zestig gesloopt zijn.
Achteraf vinden we het toch wel jammer dat toen niet is geprobeerd om die gezellige dijkhuisjes te renoveren, weer rechtop te zetten of aan te passen aan de moderne woonwensen.

Toegegeven, er waren woningen en boerderijen bij die niet meer vanzelf overeind bleven staan. De kosten om zoiets bewoonbaar te maken zijn dan veel te hoog. Toch vind ik dat er best wat selectiever mee omgesprongen had kunnen worden. Later kwam daar nog het “probleem” dijkverhoging overheen. Hele rijen dijkhuizen aan de Visschersbuurt en de Noordhoek moesten worden geruimd, zijn allemaal verdwenen maar gelukkig heb ik op het laatste moment nog alle woningen op die dijkvakken op foto vastgelegd. Wie dus in de afgelopen tientallen jaren op de Visschersbuurt of de Noordhoek woonde, vindt zijn eigen huis of dat van familie of buren weer terug in dit fotoboek.

In de beginjaren zeventig was het als fotograaf niet vanzelfsprekend dat in kleur werd gefotografeerd, maar waar de financiën het toelieten heb ik zoveel mogelijk alles in kleur willen vastleggen. Vanaf de beginjaren zeventig ben ik beroepshalve gaan fotograferen. Veel foto’s maakte ik in opdracht van de krant of voor de gemeente. Daarnaast vond ik het leuk om de veranderingen in het dorp vast te leggen op mijn eigen intuïtie: dit staat er nog maar het is te voorzien dat dit huis of gebouw vroeg of laat zal verdwijnen.

Bij de voorbereidingen van het boek kwamen dus weer beelden tevoorschijn die ik jaren niet meer had gezien. In het boek vindt u foto’s over Aviolanda, later Fokker en nog weer later Stork geheten. In de afgelopen halve eeuw hebben duizenden mensen bij het bedrijf gewerkt. Zij zullen dus zeker herinneringen hebben bij de foto’s.
Het centrum van de gemeente is in fases sterk gewijzigd. De beelden van twintig, dertig jaar geleden laten sommige mensen kreten van herkenning slaken.

We hebben in begin jaren tachtig een prominente vrouwenbeweging gehad. Inderdaad, ook hier en dat tonen de foto’s van vrouwencafé Balsemien, waar ik als man slechts kort en na lang intern overleg even naar binnen mocht om wat foto’s te maken.
De vele luchtfoto’s geven ook een beeld van verandering, niet alleen in het centrum maar wat te denken van de nieuwe wijken zoals  Molenvliet, Kraaihoek en Wilgendonk.

De onderwerpen in het boek zijn breed. Een serie foto’s van Buurtvereniging ’t Zand mag zeker niet ontbreken als één van de oudste buurtverenigingen. De foto’s laten het feest op het Plein zien waar Koninginnedag wordt gevierd. Ook komt u een serie foto’s tegen van de oude Rietgors, de villa van de bekende kunstverzamelaar Nanne Harm Luigies. Foto’s tonen zijn privé- interieur dat behangen is met kunst.

Met deze opsomming is de inhoud van het boek nog lang niet compleet. Ik heb met enige opzet een fotoboek willen maken dat je willekeurig kunt openslaan en in de foto’s kunt duiken. De uitgebreide teksten bij de beelden zetten het proces van herinneren vanzelf dan wel voort.

Uitgeverijen hebben het in deze tijd moeilijk. Uitgeverij de Stroombaan heeft zichzelf begin dit jaar opgeheven. Het nieuwe fotoboek met zo’n 330 foto’s is nagenoeg gereed. Het ontwerp voor de lay-out is er en de onderschriften zijn geschreven.
Nu nog een uitgever vinden om het boek in de winkel te laten verschijnen. Financiële onzekerheid is de belangrijkste reden bij uitgevers om zich aarzelend op te stellen, hoewel men het er over eens is dat het boek best goed verkocht kan worden.
Wie heeft een goed advies of suggesties om het fotoboek uit te brengen?"

Foto: Achterzijde van het watergemaal aan de Noordhoek in 1980, gesloopt in 1987.

Nico Knol
info@fotonicoknol.nl
Tel. 06 - 53 23 49 67

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.