Nico Knol in Avro's Kunstuur

07 mei 2010
Nico Knol in Avro's Kunstuur

PAPENDRECHT - De bekende Papendrechtse fotograaf Nico Knol is a.s. zaterdag 8 mei tussen 17.00 uur en 18.00 uur te zien in het programma Kunstuur van de AVRO op Nederland 2.
 
In dit programma wordt regelmatig een kunstwerk besproken van particulieren, omdat er vaak een persoonlijk verhaal aan vastzit.
Nico Knol had zich vorig jaar aangemeld en na diverse gesprekken voor de selectie met de regisseur zijn ze eind vorig jaar hier bij hem thuis aan het filmen geslagen. Als "standup" vertelde Nico over het schilderij en tegelijk wordt deze op diverse manieren in beeld getoond via close-ups en dergelijke. Hij was pas getrouwd en bijna ging zijn huwelijk hieraan kapot.
Nico Knol: "Het verhaal is, in een notendop, dat ik regelmatig in de kunstenaarskolonie kwam in de Kraaihoek, de oude slagerij, die er nog staat maar nu woonhuis is. Veel bekende kunstenaars van toen, zoals Adrie Mouthaan, Robert Duif, Jopie de Wijs e.d. hadden het pand "gekraakt" en daar hun ateliers gevestigd. Ook de kunstschilder René de Jong. Toen ik bij hem in zijn atelier kwam, op een dag, had hij net een bijzonder schilderij gemaakt, Toekomstige Groenvoorziening, genaamd.

Ik vond het prachtig, heb het meteen gekocht voor 200 gulden. Voor mij en mijn vrouw toen een kapitaal want we waren net getrouwd en hadden helemaal geen geld voorzoiets. Vrienden zeiden toen dat ik beter van dat geld een stoel ofzo had kunnen kopen want die hadden we niet eens, alleen een geleend bankstel.

Door geldgebrek in de daaropvolgende jaren kon ik het schilderij ook niet inlijsten. De kunstenaar had het oningelijst meegegeven want daar had hij ook geen geld voor!

Enige tijd geleden haalde ik het weer tevoorschijn en vond het toen eindelijk tijd om het in te lijsten. Helaas is het schilderij toen beschadigd, zoals je op de foto kunt zien, bovenaan.

Inmiddels is het gerestaureerd, schoongemaakt en afgelakt door René de Jong en heb ik het ingelijst."

Zowel Nico Knol als zijn vrouw hebben nooit spijt van het schilderij én elkaar, gehad.

Op de foto van het schilderij toen het nog niet gerestaureerd en ingelijst was.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.