Registratie gevonden/verloren voorwerpen per 1 juli weg bij politie en naar de gemeente

22 juni 2012 door Ad van Herk
Registratie gevonden/verloren voorwerpen per 1 juli weg bij politie en naar de gemeente

PAPENDRECHT - ’Voor steeds meer producten en diensten kunt u terecht bij uw gemeente, nu ook als u een voorwerp gevonden heeft of verloren bent.’’

Per 1 juli valt de registratie gevonden en verloren voorwerpen onder de gemeente Papendrecht. Voorheen was de politie hier verantwoordelijk voor, maar de minister van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat deze taken onder de gemeente Papendrecht gaat vallen.

U heeft een voorwerp gevonden of verloren, wat nu?
Wanneer u een voorwerp gevonden heeft, is het van belang dat u het voorwerp mee naar huis neemt zodat de gemeente de eigenaar van het voorwerp op kan sporen. U bent verplicht om aangifte te doen bij de gemeente. Wanneer u geen aangifte doet, bent u in overtreding. Wanneer u het voorwerp in een besloten ruimte zoals woning, gebouw of vervoersmiddelen vindt, bent u verplicht dit te melden bij de bewoner, gebruiker of exploitant van deze ruimte. Wettelijk gezien mag u het gevonden voorwerp in elke gemeenten melden. Een gemeente mag een aangifte niet weigeren. Het advies is om het voorwerp te melden in de gemeente waar het gevonden is.

Aangifte doen
U kunt aangifte van gevonden en verloren goederen op de volgende manieren doen:
-   Aangifte aangeven via www.papendrecht.nl. U kunt op elk tijdstip uw aangifte doen en tevens kunt u het voorwerp thuis bewaren
-   Via de balie in het gemeentehuis
-   Telefonische aangifte

Wanneer u het voorwerp niet zelf in bewaring wilt nemen, zal de gemeente het voorwerp voor u in bewaring nemen. U krijgt een bewijs van afgifte mee. Gevonden voorwerpen worden wekelijks gepubliceerd op de www.papendrecht.nl .

Vindersloon
Het voorwerp kan gedurende een jaar na de aangifte worden teruggevraagd door de eigenaar. Daarna wordt het eigendom van de vinder. Wie te laat of geen aangifte doet, wordt pas na twintig jaar eigenaar van zijn vondst. Als de eigenaar zich binnen een jaar meldt, moet de vinder zijn vondst teruggeven. De vinder heeft dan recht op een vergoeding van gemaakte onkosten, en mag zijn vondst eventueel houden totdat de eigenaar deze onkosten betaalt. Het gaat hierbij om aantoonbaar gemaakte kosten van bewaring, onderhoud of opsporing van de vondst. Als de eigenaar niet binnen een maand betaalt, laat de eigenaar daarmee zijn rechten varen. De vinder wordt dan eigenaar.

Het vindersloon is niet van te voren vast te stellen en hangt af van de omstandigheden van het voorwerp. De hoeveelheid werk, moeite en zorg die de vinder aan de vondst heeft besteed is daarbij belangrijk. Als de eigenaar u niets geeft, kunt u de beloning alleen via een gerechtelijke procedure proberen af te dwingen. Politie en gemeente hebben geen recht op vindersloon.

Gestolen voorwerp
Bij een gestolen voorwerp zult u eerst aangifte moeten doen bij de politie (www.politie.nl; 0900 – 88 44; geen spoed). Wanneer u een identiteitsdocument (Nederlandse identiteitskaart, reisdocument voor vreemdeling of vluchteling, paspoort, rijbewijs en bromfietscertificaat) verloren bent als gevolg van een misdrijf, zult u ook aangifte moeten doen. Daarna kunt u het product laten registreren bij uw gemeente.

Matching en teruggave
De gemeente XX spant zich altijd in om de eigenaar van het voorwerp te achterhalen. Wordt de eigenaar opgespoord dan ontvangt hij/zij bericht. Heeft de eigenaar geen behoefte meer aan het voorwerp dan kan hij/zij er afstand van doen. De eigenaar kan het goed zelf ophalen of iemand machtigen. De gemachtigde moet dan een legitimatiebewijs van zichzelf en een legitimatiebewijs (kopie) van de eigenaar meenemen.

Samenwerking met de politie
De gemeente kan in voorkomende gevallen voorwerpen die lijken te wijzen op een misdrijf voor nader onderzoek melden bij de politie. Dit geldt voor framenummers van aangetroffen fietsen zodat er geen gestolen fietsen terug in het circuit gaan. Ook zullen er mogelijk voorwerpen gebracht worden die mogelijk van misdrijf (woninginbraak, straatroof etc.) afkomstig kunnen zijn. De gemeente kan bij de politie aangeven dat er twijfel is over de herkomst van deze goederen. De politie kan bij de gemeente de lijst met gevonden voorwerpen opvragen of de gemeentelijke website raadplegen. De politie beslist zelf of zij een onderzoek starten. In die gevallen haalt de politie eventueel het voorwerp op bij burgerzaken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.