Regels voor (ver)bouwen gaan veranderen in Papendrecht

14 juni 2012
Regels voor (ver)bouwen gaan veranderen in Papendrecht

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht gaat de regeling voor bouw, aanbouw, verbouw van woningen,schuurtjes, schuttingen, dakkapellen e.d. aanpassen. Om te beginnen heeft zijn hiervoor uitgangspunten geformuleerd. Deze liggen nog niet vast. Inwoners kunnen over de nieuwe regeling meepraten door te reageren op de ‘Nota van uitgangspunten woongebieden’ die de komende weken ter inzage ligt.

Een groot deel van de geldende bestemmingsplannen voor de woongebieden in Papendrecht is verouderd. In plaats van regels die per gebied kunnen verschillen, wil de gemeente één uniforme regeling die voor heel Papendrecht zal gelden.De ‘Nota van uitgangspunten’ vormt de basis voor een nog op te stellen beheersverordening. En die beheersverordening zal weer alle verouderde bestemmingsplannen vervangen.

Wat staat er in die nota?
Bijvoorbeeld welke typen woningen er zijn en wat de mogelijkheden zijn voor vergroting, bebouwing, wijziging, enz. van de woning, berging of schutting. Maar ook over parkeren in de voortuin en bedrijfsmatig gebruik van de woning (denk aan beroep aan huis, ‘bed and breakfast’ of een webwinkel).

Weg met de bestemmingsplannen?
Verouderde bestemmingsplannen komen met de beheersverordening inderdaad te vervallen. Bestemmingsplannen die niet ouder zijn dan tien jaar, blijven voorlopig bestaan maar worden op termijn ook opgenomen in een beheersverordening. Voor bouwplannen maakt het echter niet uit: zij worden allemaal getoetst aan de ‘Nota van uitgangspunten’ of nu de beheersverordening geldt of een bestemmingsplan. Overigens komen er voorlopig drie beheersverordeningen: één voor het woongebied, één voor het buitengebied en één voor het centrum. Hierin wordt vastgelegd wat de bestemming van de grond is, welk gebruik is toegestaan en welke bouwregels daarbij gelden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.