Huren weer voor meer mensen mogelijk

20 maart 2012
Huren weer voor meer mensen mogelijk

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - In 2011 werd huren voor middeninkomens praktisch onmogelijk door nieuwe Europese regels. Bijna alle woningzoekenden met een gezamenlijk inkomen van bruto € 34.614 of meer vielen daarmee buiten de boot. De landelijke politiek heeft naar de kritiek geluisterd en corporaties in 2012 meer ruimte gegeven om woningen te verhuren aan mensen met een middeninkomen. Woonkracht10 maakt graag gebruik van deze mogelijkheid. 

Belangrijke stap 
“De Europese regels voor woningtoewijzing van sociale huurwoningen pakken in de praktijk onrechtvaardig uit. Voor een sociale huurwoning verdienen ze net te veel, maar voor een gewone koopwoning te weinig om een hypotheek te kunnen krijgen”, de doorstroming op de woningmarkt wordt hierdoor belemmerd. Aldus Aad Snijders en Wim van den Herik, vestigingdirecteuren van Woonkracht10 in Alblasserdam en Papendrecht. “Het is een belangrijke stap die de overheid zet.”  
 
Andere oplossingen
Voor een deel heeft Woonkracht10 de middeninkomens andere woonproducten kunnen aanbieden. Zo is de nieuwbouw in de Cornelis Smitstraat in Alblasserdam en De Lagedijcke in Papendrecht met Koopgarant verkocht. Met Koopgarant worden woningen met een korting tot 25% verkocht waarbij een terugkoopgarantie door de corporatie geldt. Die combinatie betekent dat veel mensen met een middeninkomen alsnog kunnen kopen. Ook in 2012 gaat Woonkracht10 verder met Koopgarant. Snijders: “Wij zullen zowel in Alblasserdam als in Papendrecht in de komende maanden starten met het verkopen van bestaande huurwoningen in Koopgarant aan huidige huurders. Daarnaast worden ook een aantal huurwoningen die vrijkomen aangeboden met Koopgarant.” 
 
Weer een eerlijke kans 
Verkoop in Koopgarant is een mooie oplossing, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen of kunnen niet kopen, bijvoorbeeld door hun leeftijd. Vanaf medio maart kan iedereen via Woonkeus reageren op een sociale huurwoning van Woonkracht10. De procedure is niet veranderd, iedereen moet ingeschreven zijn bij Woonkeus, de organisatie die namens alle corporaties in de Drechtsteden de vrijkomende huurwoningen verdeelt. Woonkracht10 is blij dat de regering alsnog geluisterd heeft naar alle kritiek van woningzoekenden en corporaties. “We houden nog wel een slag om de arm. Als wij teveel mensen met een gezamenlijk inkomen van boven de € 34.085 (prijspeil 2012) huisvesten en de ruimte die het Rijk biedt gaan overschrijven, moeten wij deze mensen in de loop van het jaar weer ‘nee’ verkopen. De overheid heeft de regels weliswaar versoepeld, maar niet helemaal afgeschaft. Toch kiezen we ervoor om nu te gaan starten en alle mensen weer een eerlijke kans te geven op een sociale huurwoning”, zegt Van den Herik.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.