Lijst Lammers stelt vragen bij bezuiniging op onderwijs

15 maart 2012

PAPENDRECHT - Door de economische crisis moet er flink bezuinigd gaan worden, ook door de gemeente Papendrecht.
Het college heeft besloten om ook op het onderwijs te gaan bezuinigen. De Lijst Lammers in de Gemeenteraad van Papendrecht heeft hierover liefst 30 vragen gesteld.

Ruud Lammers legt uit: "Bezuinigingen in het onderwijs vind ik onverstandig, contraproductief zijn en niet in zijn met de verwachtingen die ouders van opgroeiende kinderen in Papendrecht van het College van B&W hebben als het gaat om goed onderwijs.

Over het algemeen is bekend bij menigeen dat het onderwijs in Papendrecht, zowel in het openbaar (en ook in het bijzonder) primair onderwijs als in het secundair onderwijs goed tot zeer goed van kwaliteit genoemd mag worden. Het college van Papendrecht heeft deze periode (2010-2014) naast arbeidsmarkt en economie als derde belangrijkste geprioriteerde thema onderwijs gekozen. Daarmee mag verondersteld worden dat het college belangrijke prioriteit aan het onderwijs in Papendrecht zal (blijven) verlenen.

Het is algemeen bekend en onderschreven dat de meeste scholen te maken hadden, hebben en/of krijgen met hoge(re) energielasten, hoge(re) werkgeverslasten, het soberder worden van de zogenaamde gewichtenregeling, het bezuinigen op de conciërgevergoeding, het niet doorvoeren van de indexering en de overige bezuinigingen op het onderwijs.

Het aandeel onderwijs in de totale Rijksbegroting gaat beduidend achteruit. Het aandeel daalt van 18,1% in 2011 naar 16,7% in 2015. Dit betekent een forse vermindering van financiële middelen die beschikbaar komen voor het onderwijs. Ook het gemeentefonds, de algemene uitkering van het Rijk aan de Gemeente(n) gaat omlaag. Er is naar verwachting, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, de komende jaren beduidend minder geld voor het onderwijs beschikbaar, en dus ook voor het onderwijs in Papendrecht.
De drie speerpunten van het college in de periode 2010-2014 zijn arbeidsmarkt, economie én onderwijs. Dit veronderstelt meer dan lippendienst alleen.

Als het college onderwijs op de hoogste plaats (bij de eerste 3) zet, dan mogen we hieruit concluderen dat onderwijs bij dit college in goede handen is. Dan mogen we hieruit concluderen dat dit college niet slaafs het Rijksbeleid zal volgen, maar eigen initiatieven zal ontplooien teneinde het onderwijs in Papendrecht op het gewenste (hoge(re)) onderwijspeil te brengen én te houden.

Het College dient in het onderwijs te investeren in plaats van te bezuinigen.
De LIJST LAMMERS staat pal voor de belangen van het onderwijs in Papendrecht en eist uitleg van het college op alle gestelde vragen", aldus Ruud Lammers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.