Boskalis realiseert in consortium nieuw waterfront voor Harderwijk

02 november 2011 door Ad van Herk
Boskalis realiseert in consortium nieuw waterfront voor Harderwijk

PAPENDRECHT -Het consortium Waterfront bestaande uit Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) en de TBI-bedrijven Synchroon en Koopmans Bouwgroep gaat de komende jaren het ambitieuze project het Waterfront van de gemeente Harderwijk realiseren. Boskalis voert alle civiel technische en ondergrondse infrastructurele werkzaamheden uit. Synchroon en Koopmans Bouwgroep zijn verantwoordelijk voor de integrale gebiedsontwikkeling van circa 40 hectare. Voor Boskalis heeft deze opdracht een omvang van ruim € 50 miljoen. Het project liep enkele jaren geleden vertraging op door planologische procedures en de onzekere economische omstandigheden. Door een goede samenwerking met alle betrokken partijen is het plan op een innovatieve manier herontwikkeld en kent het nu een definitieve doorstart. De werkzaamheden vangen aan in het eerste kwartaal 2012 en hebben een doorlooptijd van zeker zes jaar.

De aantrekkingskracht om in Harderwijk te wonen en te recreëren krijgt door deze ontwikkeling een belangrijke impuls. Bedrijvigheid en industrie die nu tussen de oude stad en het Veluwerandmeer  liggen, worden verplaatst naar een nieuw industrieterrein. In het oude industriële havengebied wordt ruimte geschapen voor wonen, winkelen en recreëren, op en rond het water. Daarenboven ontstaat door de herinrichting van het boulevardgebied een aantrekkelijk verblijfsgebied en een verbinding tussen de oude stadskern en het Veluwerandmeer.

Voor dit project zet Boskalis nat- en drooggrondverzet materieel in. De stad krijgt weer een zandstrand aan het water dat publiek toegankelijk is. Hiervoor legt Boskalis het zogenaamde Strandeiland aan waarvoor de werkzaamheden in het eerste kwartaal 2012 starten. Gelijktijdig wordt de huidige jachthaven verplaatst en aansluitend een passantenhaven en een haven voor de oude vissersvloot gecreëerd. Tussen het oude stadscentrum en het water met aangrenzend het Dolfinarium komt een aantrekkelijk boulevardgebied dat zich uitstrekt tot aan de nieuw te realiseren woonwijken De Eilanden en De Bakens.

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. De onderneming levert wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met de activiteiten van SMIT levert Boskalis een breed spectrum aan maritieme diensten en heeft daarnaast strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in de offshore dienstverlening (Smit Lamnalco). Boskalis heeft belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten, beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 1.100 eenheden en is actief in circa 65 landen, verspreid over zes continenten. De onderneming heeft inclusief haar aandeel in partnerships ruim 14.000 medewerkers in dienst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.