ChristenUnie stelt vragen over faillissement van VAOP

14 september 2011
ChristenUnie stelt vragen over faillissement van VAOP

PAPENDRECHT - Recent is bekend geworden dat het bedrijf waarmee de gemeente Papendrecht zaken doet op het gebied van inzameling en verwerking van oud papier, textiel en glas failliet is verklaard. Om in kaart te krijgen welke operationele consequenties dit heeft (gehad) en welke financiële consequenties dit heeft voor Papendrecht zijn door de CU-fractie vandaag schriftelijke vragen gesteld. 
 
Op 24 juni 2011 is door de Rechtbank Amsterdam aan VAOP (Holding) B.V. voorlopige surseance van betaling verleend. Bij vonnis van 11 juli 2011 werd deze (voorlopig) verleende surseance van betaling ingetrokken onder het gelijktijdig uitspreken van het faillissement van VAOP (Holding) B.V.

Op 12 juli 2011 zijn ook de diverse dochtermaatschappijen van VAOP (Holding) B.V. in staat van faillissement verklaard (VAOP Management B.V., VAOP Oud Papier B.V., VAOP Glas B.V., VAOP Textiel B.V., VAOP Water B.V., VAOP Groen B.V. en TextielCirkel B.V.). Het faillissement van de VAOP-vennootschappen heeft tot veel onrust geleid, met name in bestuurlijk Nederland, dit vanwege het feit dat veel gemeenten (onderdelen van) hun afvalverwerking aan VAOP hadden uitbesteed. Daarom stelt de CU de volgende vragen aan het College van B&W:

  1. Kunt u de (bestuurlijke en contractuele) relatie van de gemeente Papendrecht tot, kort gezegd, VAOP verduidelijken? Welke diensten neemt Papendrecht van VAOP af? Loopt e.e.a. via HVC? 
  2. Is of was de gemeente Papendrecht lid van de coöperatieve vereniging VAOP u.a. en verkeert deze vereniging (inmiddels) ook in surseance of faillissement (of is dat op korte termijn te verwachten)?
  3. Hoe is sinds het bekend worden van de surseance en het daaropvolgende faillissement voorzien in de verwerking van afvalstromen (oud papier, textiel, glas, etc.) en hoe is e.e.a. thans geregeld?
  4. Hoe is de financiële verhouding met de VAOP-vennootschappen en/of de coöperatie? Wij begrijpen dat de gemeente Papendrecht schuldeiser is van de VAOP-vennootschappen. Graag vernemen wij of dit juist is en tot welk bedrag vorderingen bestaan op welke vennootschap(pen). Welke gerechtvaardigde verwachtingen bestaan er omtrent betaling van die vordering(en)? Welke maatregelen worden genomen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen?
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.