Echtpaar de Leur-Hermans 65 jaar getrouwd

29 augustus 2011
Echtpaar de Leur-Hermans 65 jaar getrouwd

PAPENDRECHT - Op maandag 29 augustus bezocht burgemeester De Bruin het echtpaar De Leur-Hermans aan Schoolstraat om hen te feliciteren met het feit dat zij zaterdag 27 augustus 2011 65 jaar getrouwd waren.

De heer Arie H. de Leur is geboren 28 november 1923 te Sliedrecht; mevrouw Anna M. Hermans is geboren 1 maart 1924 te Roosendaal.

Arie de Leur en Annie Hermans ontmoetten elkaar in maart 1945 in Roosendaal.
Arie de Leur was in Sliedrecht actief in het verzet en stak als "Linecrosser" verschillende malen over naar bevrijd gebied.
Na zijn laatste crossing besloot hij in bevrijd gebied te blijven en zich aan te sluiten bij het Engelse leger. Zo kwam hij als jong soldaat in Roosendaal terecht.
Annie Hermans woonde aan de Grote Markt, waar haar vader een fraai hotel- restaurant- café bezat.
Hotel De Korenbeurs was een geliefd trefpunt in die dagen en tot zijn geluk werd Arie juist daar ingekwartierd en zo ontmoetten die twee elkaar. De vonk sloeg al snel over en kort na de oorlog, op 27 augustus 1946, gaven zij elkaar het ja-woord in
Sliedrecht.

Zoals voor alle jonge stellen, was het niet gemakkelijk om goede woonruimte te krijgen, zodat zij met beide handen de mogelijkheid aangrepen om in 1952 naar de Weteringsingel in Papendrecht te verhuizen. Er waren inmiddels al 3 zoons geboren. Arie, door zijn vrouw consequent Harrie genoemd, omdat ze de Sliedrechtse verbastering tot Aai zo vreselijk lelijk vond klinken, had na de oorlog zijn oude baan bij Aviolanda, de bekende Papendrechtste vliegtuigfabriek, weer opgepakt. Hij had het daar buitengewoon naar zijn zin en is daar zijn hele werkzame leven gebleven. Aviolanda werd later overgenomen door Fokker, maar Arie de Leur bleef in zijn hart altijd een echte "Avionees". Hij heeft nog steeds een goed contact met de familie van de eigenaar van Aviolanda.

Hij was ook de initiatiefnemer voor het vernoemen van Aviolanda als straatnaam; het Aviolandapad is daar een direct resultaat van, al had De Leur liever een Aviolandaboulevard gezien. Nog steeds hecht hij er waarde aan de betekenis van dit bedrijf voor het dorp te onderstrepen.

Ze zijn altijd in Papendrecht blijven wonen. Daar werd ook de vierde zoon geboren en na vele jaren in de Edelweislaan gewoond te hebben, wonen zij thans alweer 13 jaar in een comfortabel appartement boven de bibliotheek. Ze genieten intens van het vele wat er op de Markt voor hen te beleven valt.
Met name Arie de Leur heeft zich zijn leven lang voor allerlei zaken die ons dorp raken ingezet. Of dat nu ging over de lokale voetbalvereniging of over de groenvoorziening in het Vijverpark; Arie bemoeide zich er graag in positieve zin mee. Dat hij daarvoor een ridderorde mocht ontvangen, is dan ook niet verbazend.

Zijn nuchtere echtgenote heeft hem in die activiteiten altijd ondersteund. Zij was de spil van het gezellige gezin met 4 jongens die allemaal een prachtige carrière hebben mogen maken. Het was er een komen en gaan van goede vrienden. Zij kijken dan ook trots en tevreden terug op hun 65 jaar huwelijk.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.