Echtpaar de Jager-Olfers 60 jaar getrouwd

14 augustus 2006

PAPENDRECHT - Burgemeester C.J.M. de Bruin bracht maandag 14 augustus een bezoek aan het echtpaar De Jager - Olfers aan de Kievitsbloemstraat ter gelegenheid van het 60-jarige huwelijk op zondag 13 augustus.

Klaas de Jager werd geboren op 12 augustus 1925 in het dorp Papendrecht.
In dit dorp blijft hij altijd wonen. Hij werd geboren in de Vissersbuurt 108, waar zijn ouders in een klein arbeidershuisje woonden. In dit eenvoudige huisje woonde Klaas samen met zijn broers Kees, Nijs, Maarten, Bas, Gerrit, Arie en de zussen Corrie, Jannie, Tien, Neeltje, Nel, Miep.

Riek Olfers werd geboren in Amsterdam op 16 oktober 1925 in de Eerste Weteringdwarsstraat.

In 1940 brak een spannende tijd aan, de Tweede Wereld oorlog brak uit. In Papendrecht vestigde ook Duitsers. De jonge mannen werden opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Klaas werkte daar niet aan mee en dook onder. Dat werd voor Klaas regelmatig de polder in vluchten om hieraan te ontkomen.

Klaas zijn eerste baantje was bakkersknecht bij bakker Verbree. Hij hielp in de bakkerij met het bakken van de broden. De broden moesten daarna bezorgd worden bij de klanten die aan de dijk van Papendrecht wonen.

Klaas kwam ook aan Hogendijk bij een mevrouw uit Amsterdam. Hij maakte daar altijd een praatje en gaf complimentjes over de mooie inrichting van de keuken met rode emmers en handdoeken. Klaas was op zoek naar een afspraakje en informeerde of er ook dochters waren. Hij kreeg een foto van Riek te zien. De foto sprak hem wel aan. Riek woonde nog in Amsterdam, maar zou zodra het diploma van de huishoudschool behaald was ook naar Papendrecht komen.

Riek bepaalde haar toekomst door samen met een vriendin namens haar moeder te reageren op een huwelijksadvertentie waarin een heer, een weduwnaar uit Papendrecht op zoek was naar een vrouw. Haar moeder wist daar niets van. Het was midden in de Tweede Wereldoorlog en de post deed er weken over. Toen er uit Papendrecht een reactie kwam konden ze niet meer terug en moesten ze het aan haar moeder vertellen. De heer uit Papendrecht, opa Klootwijk, kwam naar Amsterdam 'op zicht'. Het resultaat was uiteindelijk in de oorlog een verhuizing van het gezin naar Papendrecht. Riek kwam wel wat later want ze wilde eerste de huishoudschool afmaken. Ze wist niet dat Klaas vanaf de foto al een oogje op haar had.

De overgang van de bruisende en vrije stad naar het ingeslapen en christelijke dorpje aan de Merwede was groot. Het gezin uit Amsterdam ging wonen in een huisje aan de Hogendijk.en hier moest ook brood bezorgd worden.
Toen Riek naar Papendrecht kwam stond Klaas al op de uitkijk en de eerste afspraak was al snel gemaakt.

De eerste afspraak werd een fietstochtje. Klaas deed net of hij overal de weg goed kende. Niet dus. Ze verdwaalden. Er was door de Duitsers een avondklok ingesteld. Ze waren veel te laat. Riek werd nog snel naar huis gebracht door Klaas en de volgende afspraakjes kwamen snel daarna.

Na de oorlog, in 1946 werd Klaas opgeroepen voor de militaire dienst. Hij moest met de “7 december divisie” naar Nederlands Indië. Dat was heel vervelend voor het jonge verliefde stelletje. Er werden plannen gemaakt om te trouwen voordat Klaas met de boot naar Indië zou vertrekken. Op 13 augustus 1946 stapten ze in de huwelijksboot. In Nederlands Indië was Klaas chauffeur.

Na de dienstijd kwam Klaas weer terug en ging werken op de scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. Op de scheepswerf werden echte zeeschepen gebouwd (coasters). In de begintijd werd de overtocht met een roeiboot gemaakt. Later ging dat met de pont. Met zelfstudie en met hard werken klom Klaas op tot baas.

Er werd een gezin gesticht in het buurtje dat De Pit werd genoemd. Dit lag tussen de Visserschbuurt en het Nanegat, onder aan de dijk. De eerste zoon Hennie werd in 1951 geboren. De tweede zoon Arie in 1955. Het gezin verhuisde in 1956 naar de buurt die “De Nieuwbouw” werd genoemd, be buurt die officieel de Kraaihoek heette. Hier werd de woning aan de Kievitsbloemstraat 18 betrokken. In dit huis wonen ze nog steeds. In 1956 een mooi huis voor een jong gezin; nu een mooi huis voor mensen op leeftijd die zich nog goed kunnen redden.

Klaas had eigenlijk maar 1 hobby, de akker (volkstuin). Dit was aan de ene kant hobby en aan de andere kant praktisch. Zo kwam je goedkoop aan goede groente en mooie bloemen. De groente werd in wekflessen geconserveerd.
Daarnaast was Klaas heel lang bestuurlijk actief in de Buurtverening Beatrix. Klaas was penningmeester en haalde trouw de contributie aan de deur op.
Buurtvereniging Beatrix was in die tijd enige buurtvereniging en was opgericht vanuit de dijkbewoners (omgeving Visserschbuurt en Oosteinde) en trok later ook de nieuwbouw in. De buurtvereniging organiseerde toneelavonden, bazaars en niet te vergeten voor veel jeugd het hoogtepunt van het jaar, een uitstapje met de bus naar een speeltuin ergens in het land. Riek zorgde voor ondersteuning achter de schermen en ging ook altijd mee als leiding. Ze zijn ook lid geweest van toneelclub van Beatrix. Buurtvereniging Beatrix bestaat nog steeds.

Klaas en Riek waren verder actief met het verrichten van hand en spandiensten bij de opzet en inrichting van speeltuinvereniging De Zonnebloem.

Riek verzorgde haar huisje en haar kinderen en had plezier in het schikken van bloemen die Klaas kweekte op zijn akker. In de vakanties werden er tochten met de brommer gemaakt. Meestal naar familie in Amsterdam of elders in het land voor een logeerpartij. Ook heeft ze later jaren voor haar moeder gezorgd die later in dezelfde straat kwam wonen.

Riek en Klaas zijn echte gezinsmensen en familiemensen. Ze staan altijd klaar om iemand te helpen, actief met de handjes of met adviezen. Veel neven en nichten kwamen graag bij hun even binnen wippen. Het gezin was in het behoudende Papendrecht “modern”. Veel nieuwe zaken zoals radio, tv, koelkast en wasmachine werden snel aangeschaft toen die voor het eerst te koop kwamen.

Toen de zonen ook een gezin gingen vormen, genoten ze ervan dat ze er dochters bij kregen en later kleinkinderen (5 meiden: Donna, Sanne, Eva, Kim en Anne) en nu ook achterkleinkinderen (Melissa en Julian).
Pakjesavond met Sinterklaas wordt al jaren trouw bij Riek en Klaas gevierd. De kamer staat dan vol surprises. Ze vinden het nu fantastisch om op de achterkleinkinderen te kunnen passen.

Het echtpaar de Jager-Olfers heeft altijd in alles samen opgetrokken. Ze doen dit nog steeds. Ze doen ze samen de boodschappen met de auto, gaan nog steeds zwemmen in De Hoogt en houden samen hun huisje bij. Ze zijn best nog vitaal, al beginnen de ouderdomskwaaltjes toe te nemen.

Ze zijn altijd trouw gebleven aan Papendrecht en hebben het er altijd naar hun zin gehad. Ze hebben Papendrecht erg zien veranderen. Van een dorp aan de dijk met een paar duizend inwoners en vele ha. polderland waar de kinderen in naar hartelust konden spelen, tot moderne plaats met ruim 30.000 inwoners, geen polderland meer en steeds minder groen.
Ook hebben ze inmiddels diverse huizen in de wijk De Kraaihoek overleefd. Een deel van de buurt (Zonnebloemstraat en Goudsbloemstraat e.o.) is al gesloopt en vernieuwd.
Ze hebben hun buurt zien veranderen van een buurt met alleen autochtone (dijk)bewoners naar een multiculturele buurt. Ze vinden het nog steeds een fijne buurt.

Iets waar Klaas en Riek nog steeds op terug kijken zijn de vele uitstapje die de familie maakt, zoals onder andere bij hun 50-jarig huwelijk waarbij ze naar Disney Parijs gingen.
Nu hebben ze voor het vieren van hun 60 jarig huwelijk, begin oktober één familievakantiehuis gehuurd in Oosterhout en hier gaat de hele familie (2 zonen, 2 schoondochters, 5 kleinkinderen+hun 5 vrienden en 2 achterkleinkinderen en 2 honden) naar toe. Ze kijken daar erg naar uit.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.