Echtpaar Van den Broek-de Regt 70 jaar getrouwd

28 juni 2011
Echtpaar Van den Broek-de Regt 70 jaar getrouwd

PAPENDRECHT - Op zaterdag 25 juni was het echtpaar Van den Broek-de Regt liefst 70 jaar getrouwd. Burgemeester De Bruin bezocht het echtpaar aan de Schooldwarsstraat op maandag 27 juni om hun namens de gemeente Papendrecht te feliciteren.

Wouter Adrianus (Wout) van den Broek werd geboren te Dordrecht 09-03-1920 (nu 91 jaar) als zoon van Cornelis van den Broek (Machinist op Stoomsleepboten) uit Papendrecht en Adriana Maria Uitterlinden uit Puttershoek (die vanaf 1926 weer in Papendrecht woonden).
Annie Neeltje de Regt (Annie)  werd geboren te Terneuzen 30-09-1922 (nu bijna 89 jaar) als dochter van Willem Jacobus de Regt (Havenarbeider en Roeier) en Cornelia de Rijke beiden uit Terneuzen.
 
Wout werkte als matroos op een binnenvaartschip. Toen het schip in juni 1939 in Terneuzen lag leerden Annie en Wout elkaar kennen en het  was liefde op het eerste gezicht. Bij het uitbreken van de oorlog was Wout door toeval ook in Terneuzen en konden ze wat langer bij elkaar blijven. 25 juni 1941 trouwden ze en ging Annie meevaren. Er kwamen al snel kinderen. Voor de bevallingen kon Annie niet aan boord blijven en ging aan de wal bij haar schoonouders wonen in de Merwedestraat te Papendrecht. Doordat haar eigen moeder vlak na haar huwelijk was overleden, kon ze niet bij haar eigen moeder in huis bevallen. In totaal werden 3 kinderen geboren in de Merwedestraat in Papendrecht.
        
Tijdens de oorlog ging het leven ging niet over rozen. Hun oudste kind stierf terwijl ze met het schip in Duitsland waren. Dit kindje is in Duitsland begraven. En later in de oorlog kwam Wout met zijn schip in een bombardement. Bij dit bombardement op Bingen in december 1944 werd zijn schip “Jacoba” geraakt en zonk het schip. Wout was schipper op dit schip en was door luchtalarm net op tijd van boord en bracht het er levend van af.
Een geluk was dat Annie weer aan de wal was in Papendrecht voor de bevalling van haar 3de kind, zodat ze dit niet hoefde mee te maken. Ze zou Wout 10 maanden niet zien. Wout overleefde de oorlog maar net, want hij raakte tijdens het laatste bombardement op Keulen 3 maart 1945 gewond, toen hij op weg van boord (van een ander schip) niet op tijd in een schuilkelder geraakte.

Hij was door de Duitsers tijdelijk als schipper op een Duits schip geplaatst de “Bavaria 30”. Gelukkig werden ze enkele dagen later  bevrijd door de Amerikanen en had hij eten en verzorging.
Al die tijd had Wout aan boord van schepen van rederij De Hoop uit Terneuzen gevaren. waarvan Dhr van der Peijl, de directeur van deze rederij, ook in Papendrecht woonde, in het grote huis aan de Veerdam (dat huis is allang verdwenen bij de verbreding van de Noord en Merwede).

Na de oorlog normaliseerde de situatie zich en bleef het gezin tot 1964 varen op diverse schepen van rederij De Hoop.
Annie en Wout kregen in totaal 7 kinderen waarvan er nog 6 leven. In 1964 kon Wout kapitein worden op een Duwboot van dezelfde rederij met 2 eigen zoons en schoonzoon als bemanning . Toen greep moeder Annie de kans aan om aan de wal te gaan wonen in Papendrecht. Ze moest vanaf dat moment de opvoeding van de jongste kinderen alleen doen.

Na 29 jaar hield Wout het voor gezien bij zijn oude baas en ging veranderen. Hij werd schipper bij de Firma Dekker uit Papendrecht op een steenstorter. Met deze steenstorter heeft hij meegeholpen aan de bouw van de Deltawerken. En toen dat klaar was heeft hij nog jaren op een Duwboot en Zandzuiger gevaren bij de Firma Struijk uit Sliedrecht. Hij werkte steeds samen met z’n schoonzoon Rinus .
Wout werd steeds slechter ter been. Hij was in 1952 in een ruim van een schip gevallen. Daarbij had hij zijn heup gebroken. In 1975 kreeg hij opnieuw een nieuwe heup.  Hij ging daarvoor naar het ziekenhuis en heeft er uiteindelijk 2 jaar over gedaan om te herstellen. Na deze herstelperiode werd hij volledig afgekeurd. In totaal heeft hij 3 keer een nieuwe heup gekregen tengevolge van dit ongeluk.    

Dat wil niet zeggen dat hij bij de pakken neer ging zitten.
Hij zong en zingt heel zijn leven van s’morgens tot s’avonds. Hij zat in diverse mannenkoren waar hij zong als tenor. Hij heeft tot zijn 89ste jaar bij o.a. H.Z.O.D  de  Merwezangers en het Papendrechts Mannenkoor gezongen in totaal 43 jaar.
Hij was ook een fervent vogelliefhebber. Hij kweekte altijd vogels, ook aan boord van de schepen waar hij op voer. Hij was 43 jaar lid van de vogelvereniging  “De Natuurvriend” en zat ook jaren in het bestuur van deze vereniging. Hij heeft veel volières en kooien getimmerd voor de vereniging. Dat timmeren was ook een hobby van hem. En hij verrichte hand en spandiensten voor de vogeltentoonstellingen.

Annie had in haar leven naast haar kinderen één passie: breien. Ze heeft haar hele leven gebreid en probeert nog steeds te breien. Honderden truien, sjaals, sokken, kinderkleertjes heeft ze gebreid. Een andere bezigheid van haar was lezen. En ook dit deed ze met grote getallen. Ze heeft alle boeken/romans uit de bibliotheek van Papendrecht zo ongeveer gelezen.

Altijd hebben ze met veel plezier in Papendrecht gewoond. Eerst in de Karel Doormanlaan, vervolgens in de Jozef Israelstraat, de Merwedesingel, de Constantijn Huygenslaan  en nu in de bejaardenflat aan de Markt  te Papendrecht. Hun 3 zoons wonen in Terneuzen en hun 3 dochters wonen in Papendrecht Wout en Annie kregen 21 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen tot op heden
Wout en Annie zijn een bijzonder echtpaar omdat ze nog altijd blij zijn met elkaar. Ze verstaan de kunst om te genieten van de kleine dingen en tevreden te zijn met wat ze hebben. Ze zijn met recht al 70 jaar een bijzonder paar.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.