Bibliotheek al jaren op gering subsidieniveau

09 juni 2011 door Ad van Herk

PAPENDRECHT - Minder open en minder personeel onontkoombaar bij bezuinigingen

In Algemeen Dagblad Drechtsteden van 25 mei jl. wordt verslag gedaan van de bespreking van de voorjaarsnota in de gemeenteraad van Papendrecht.
“Bij bezuinigingen door de gemeente kan alleen nog worden gesneden in openingsuren en arbeidsplaatsen”. Dit heeft directeur Marijke van der Hoff van BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost, waar ook Papendrecht bij aangesloten is, aangegeven. Echter diverse raadsleden vinden dat er best nog in de kosten gesneden kan worden, zonder dat er mensen op straat komen te staan.
Bibliotheek geeft al sinds 2010 gevolgen van bezuinigingen aan
Vanaf 2010 hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de bibliotheek en gemeente Papendrecht over mogelijke bezuinigingen. De gevolgen van eventuele bezuinigingen zijn ook schriftelijk bevestigd. De bibliotheek biedt al enkele jaren diensten aan tegen een gering subsidieniveau. Zij ontvangt slechts 70% van de gemiddelde landelijke subsidie in vergelijkbare gemeenten. Het geboden serviceniveau ligt echter op 80% in vergelijking met die andere bibliotheken. Dit maakt de organisatie erg kwetsbaar.  De suggestie is gewekt dat de liquiditeit van de bibliotheek voldoende ruimte biedt voor een stevige ombuigingsoperatie. Dit is niet het geval. De liquide middelen zijn een optelsom van 13 gemeenten en worden ook verdeeld over die gemeenten ingezet. De tarieven richting klanten en instellingen worden ieder jaar boven indexering verhoogd. In 2012 is het helaas niet mogelijk nog verder te bezuinigen op uitgaven voor bestuur, organisatie, administratie, automatisering en collectie. Dan blijft vermindering in openingsuren en personele bezetting over.

25% van de Papendrechters is abonnee, nog veel meer mensen maken gebruik van de bibliotheek
In het eerste kwartaal werd de bibliotheek in Papendrecht zo’n 38.000 keer bezocht. Van de 7.500 leden is helft jeugd van 0 tot 18 jaar. Mensen die niet zelf meer langs kunnen komen krijgen de materialen thuis bezorgd. Terwijl de collectie een kwart kleiner is dan landelijk gemiddeld zijn de Papendrechters grote gebruikers van de bibliotheek. Zij lenen ruim 40% meer dan inwoners van andere plaatsen in Nederland.
Kansen door samenwerking met sociale en culturele instellingen
Juist doordat veel mensen de weg naar de bibliotheek weten te vinden is samenwerking met andere sociale, culturele en educatieve instellingen volgens de bibliotheek een logische stap. Als publieke voorziening draagt de bibliotheek graag bij aan het verbinden van mensen onderling en van mensen met de omgeving waarin zij wonen en werken. Ook biedt de bibliotheek graag haar ruimte aan organisaties en instellingen om zich te presenteren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.