Politie controleert op fietsers die aan verkeerde kant van de weg rijden

30 mei 2011
Politie controleert op fietsers die aan verkeerde kant van de weg rijden

PAPENDRECHT - Deze politieagenten op scooter spraken vandaag op de Burgemeester Keijzerweg ter hoogte van het Nieuwland Parc diverse fietsers een scooterrijders aan die aan de verkeerde kant van de weg fietsten. In Papendrecht is het aan de verkeerde kant van de weg fietsen inmiddels gemeengoed geworden. Op alle hoofdwegen komt dit meer dan regelmatig voor.

Aan de verkeerde kant van de weg fietsen is, naast gevaarlijk omdat het tot ongelukken kan leiden, ook zeer hinderlijk voor mensen die wél aan de juiste kant van de weg rijden. Zeker als je ook nog in aanmerking neemt dat mensen inmiddels hun positie aan de verkeerde zijde van de weg als verworven beschouwen en dus vaak gerust naast elkaar en midden op de weg rijden en daarbij vreemd opkijken als de 'tegenligger' in kwestie ook 'nog wat ruimte' wil. Het wordt daarmee de omgekeerde wereld. Tijd om het o.a. Engelse systeem van linksrijden in te voeren?

Mede debet aan de aan-de-verkeerde-kant toestanden, zijn de dubbelzijdige rotonde die vlak voor het politiebureau in het hart van Papendrecht ligt, waar de Veerweg en de Burgemeester Keijzerweg elkaar kruisen. Hier mogen fietsers zowel linksom als rechtsom de rotonde nemen, maar horen dan later eigenlijk over te steken om aan de juiste kant van de weg te komen. Vele fietsers doen dit echter niet, met als gevolg dat ze standaard aan de verkeerde kant blijven rijden.

Op het verlengde stuk van de Burgemeester Keijzerweg vormt het dubbele oversteken voor verkeer vanaf de Noordhoek en Randweg vaak een reden om dan maar meteen linksaf te slaan om zo de Hoogendijk richting Alblasserdam te kunnen nemen. Ook zie je geregeld scooters dit doen en verder is het ook erg verleidelijk voor Scooters die via de Grote Beer naar Alblasserdam willen, (De weg die parallel aan de A15 loopt.) om een afslag eerder te nemen ter hoogte van de Hoogendijk, om zo hun weg te vervolgen aan de linkerzijde van de Edisonweg, in plaats van de voor hun bestemde rechterzijde. Zij vermijden hiermee het stoplicht waarmee ze de Edisonweg over dienen te steken.

Scooters rijden bovendien nog sneller dan fietsers en bij een aanrijding kan gemakkelijk een situatie van ernstig tot dodelijk letsel optreden. Echter ook een aanrijding tussen twee fietsers kan tot ernstig letsel leiden.

Of de politie ook boetes uit gaat delen voor het onjuiste rijgedrag, is vooralsnog onbekend.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.