Papendrecht zingt 20 jaar op zondagavond

24 maart 2011
Papendrecht zingt 20 jaar op zondagavond

PAPENDRECHT - Een uurtje zingen op zondagavond in de Morgensterkerk. Het is al twintig jaar een begrip in Papendrecht. Op zondagavond 3 april wordt het jubileum gevierd met een bijzondere uitvoering.

Stichting Christelijk Reiskoor "Holland zingt" onder leiding van Adri Poortvliet zal die keer namelijk meezingen. Het koor zal voor en met de bezoekers van "Papendrecht zingt op Zondagavond" zingen. Jolanda den Houter verleent haar medewerking op de hobo en Jaqueline Meijer (sopraan) zal enkele stukken solo zingen. En ook zal ze met het koor zingen. André de Jager neemt weer plaats achter het orgel om de soliste, het koor en de gemeente te begeleiden. Ook zal De Jager weer een orgelimprovisatie verzorgen.De Papendrechtse organist is al vanaf het begin betrokken bij de zondagavondzang, die vijfmaal per jaar gehouden wordt.

Piet Bezemer is ook iemand van het eerste uur. Samen met Wim de Haan was hij destijds de initiatiefnemer. 'Wij spraken met elkaar over dergelijke zangavonden in omliggende gemeenten en vonden eigenlijk dat zoiets ook in Papendrecht mogelijk zou moeten zijn. Toen zijn we gewoon begonnen en ongemerkt zijn we nu al twintig jaar bezig', vertelt Bezemer.
Wim de Haan is inmiddels gestopt met de organisatie, maar Piet Bezemer is nog steeds de regelaar achter de schermen. Hij doet dat samen met Anke Aret (doet de financiën), Anja de Jager (verzorgt de teksten op de liederenblaadjes), Els Jonkman (verzorgt de publiciteit) en André de Jager (bespeelt het orgel en stelt het repertoire samen). 'We zijn ongeorganiseerd, maar toch loopt het als een trein', zo vat Piet Bezemer de activiteiten van het organiserend comité samen.

"Papendrecht zingt op Zondagavond" is financieel onafhankelijk. Er hoeft nooit entree betaald te worden, maar er is wel een collecte om de onkosten te dekken. 'In de aanloop naar het jubileumjaar hebben we aangegeven dat er meer geld nodig was, omdat we extra koren en muzikanten wilden uitnodigen, en toen is er wat meer geld binnengekomen. Eigenlijk komen we altijd goed uit met de financiën.'De meezingavonden met geestelijke liederen voorzien nog steeds in een behoefte, daarvan zijn de organisatoren overtuigd. Els Jonkman: 'De kerk puilt niet uit bij de zondagavondzang, maar toch zijn de meeste banken goed bezet. Het gebeurt geregeld dat na afloop mensen vertrekken met vochtige ogen, omdat de liederen hen aangesproken hebben. We proberen ervoor te zorgen dat we liederen uitkiezen die mensen raken en die in veel kerken niet of niet veel meer gezongen worden.'

De liederen zijn afkomstig uit bijvoorbeeld de bundel van Johan de Heer, Opwekking en de Oude Berijming van de Psalmen. Alle teksten worden altijd volledig uitgetikt op een liederenblad en uitgereikt, zodat de bezoekers goed mee kunnen zingen.De avonden worden niet alleen bezocht door de eigen kerkleden van de Morgensterkerk, maar juist ook door mensen uit kerken uit de omgeving of uit andere plaatsen. Er komt slechts een kleine vaste kern naar elke "Papendrecht zingt op Zondagavond", maar het valt op dat er telkens weer nieuwe mensen komen. 'Het is ons doel om mensen lekker te laten zingen. We hopen dat het iets doet met de mensen, dat ze iets van zichzelf erin kwijt kunnen.

Eigenlijk is het programma heel eenvoudig; we zingen een uurtje. Dat is het. We kiezen er bewust voor om geen lange opening te doen of een overdenking tussendoor, het gaat puur om het zingen van de liederen.'Ook de komende edities van "Papendrecht zingt op Zondagavond" (in het jubileumjaar) zullen opgeluisterd worden met bijzondere muzikanten, zangers en koren. Aankondigingen daarvan verschijnen te zijner tijd in deze krant. De avond op zondag 3 april begint zoals gewoonlijk om 19.30 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.