Tweede deel in reeks 'Van heerlijkheid tot heden'

09 maart 2011 door Ad van Herk
Tweede deel in reeks 'Van heerlijkheid tot heden'

PAPENDRECHT - In de reeks 'Van heerlijkheid tot heden' is deel 2 verschenen: Papendrechtse water-landers, geschreven door Marcel Sluijter, is bij de Papendrechtse boekhandels en de gemeente te koop voor € 2,95. Het tweede deel laat op toegankelijke wijze zien hoe Papendrecht is verweven met water, het wijst op sporen die nog nadrukkelijk of minder opvallend aanwezig zijn en kijkt naar de toekomst van de band met het water.

Inwoners van Papendrecht zijn zo gewend aan water, dat ze niet vaak meer stilstaan bij de invloed ervan op hun woonplaats. Toch heeft water in belangrijke mate bijgedragen aan de huidige vorm van de omgeving. De eerste bewoners maakten het gebied met enorme inspanningen langzaam maar zeker geschikt voor bewoning en drongen de invloed van het water terug. Maar de spanning tussen land en water bleef. In de loop van de tijd kregen Papendrecht en omgeving m eer dan dertig keer te maken met overstromingen. Dat ging gepaard met ongemak, slachtoffers, schade en ellende.

Tegelijkertijd heeft water de ontwikkeling van Papendrecht in positieve zin beïnvloed. Het bood transportmogelijkheden, maakte werk en handel mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van rietwerk, visserij en scheepsbouw. Het leven speelde zich af op de grens van land en water. Daarom zijn Papendrechters te bestempelen als water-landers. Bewoners van een omgeving die weliswaar aanleiding gaf tot tranen, maar die elke keer weer de schouders eronder zetten, het water bestreden en hun stuk land en andere bezittingen beschermden en uitbreidden.
Sporen van die ontwikkeling zijn nog herkenbaar, bijvoorbeeld in de vorm van de dijken, wielen en bedrijfsactiviteiten langs het water, maar ook in minieme hoogteverschillen en dijkpaaltjes. Deze sporen komen in deel twee aan de orde.

In 2007 kocht de gemeente het handvest van Papendrecht, een bundeling van documenten uit 1563 dat de geschiedenis van Papendrecht toont aan de hand van onder meer regels, boetes en ambtsdragers. De aanschaf van het handvest was aanleiding voor de reeks 'Van heerlijkheid tot heden'. Het eerste deel 'De heerlijkheid Papendrecht' schetst een beeld van het vroege Papendrecht en het leven in de heerlijkheid. Dit deel is eveneens verkrijgbaar bij de boekhandels en de gemeente voor € 2,95.

[Foto] Burgemeester De Bruin overhandigt het eerste exemplaar van Papendrechtse water-landers aan mevrouw mr. F.E. Buijs van Koninklijke Boskalis Westminster nv, wereldspeler op het gebied van baggeren en maritieme infrastructuur en diensten.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.