Willem de Zwijgerschool wint provinciaal debatwedstrijd

17 januari 2011 door Ad van Herk
Willem de Zwijgerschool wint provinciaal debatwedstrijd

PAPENDRECHT - In de competitie 'Op weg naar het Lagerhuis' van de VARA hebben het  Willem de Zwijger College uit Papendrecht en het Stedelijk Gymnasium uit Leiden de eerste prijs gewonnen. Dit gebeurde tijdens de tweedaagse Jongerendebatdagen van de provincie Zuid-Holland op donderdag 13 en vrijdag 14 januari. De scholen gaan door naar de landelijke achtste finales in Amsterdam.

Dit jaar is de dertiende editie van de landelijke debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis' van de VARA. De wedstrijd begon dit jaar in Zuid-Holland en maakt nu een reis door alle andere provincies. In Zuid-Holland deden 31 scholen mee. Het Willem de Zwijger College uit Papendrecht won donderdag de finale van het Bonaventuracollege uit Leiden. Vrijdag won het Stedelijk Gymnasium uit Leiden ten koste van Dalton Den Haag. Beide winnaars gaan door naar de achtste finales die in maart in het Werktheater in Amsterdam worden gehouden. De finale is in mei en wordt door de VARA op tv uitgezonden. De winnende school gaat op excursie in Londen bij het Engelse Lagerhuis.

Zuid-Hollandse debat wedstrijd
Scholen die afgelopen donderdag en vrijdag voortijdig uit de competitie van 'Op weg naar het Lagerhuis' afvielen streden verder in de wedstrijd ‘Op weg naar het Provinciehuis’. Het Scala College uit Alphen aan den Rijn won donderdag van S.G Spieringshoek uit Schiedam. Vrijdag won het Coornhert Gymnasium uit Gouda en moest het College Vos uit Vlaardingen genoegen nemen met een tweede plek. Beide winnaars gaan een dag raften.

Schaduwverkiezingen
Tijdens de twee debatdagen werd de jongeren ook gevraagd hun stem uit te brengen voor Provinciale Staten. Donderdag en vrijdag haalde de VVD de meeste stemmen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.