Geruchten over teruglopende subsidie van bibliotheken en eventuele sluiting

13 november 2010 door Ad van Herk

PAPENDRECHT - Reactie op mediaberichten over het mogelijk verdwijnen van een derde van de bibliotheken
De prognose is dat een derde van de bibliotheken in Nederland verdwijnt als de bezuinigingsplannen in de gemeenten doorgang vinden. Er is veel commotie in de bibliotheekbranche over deze berichtgeving. Abonnees, bezoekers en medewerkers vragen zich af of de bibliotheek binnenkort nog wel bestaat.
 

Ook BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost verontrust over de financiële situatie
Bibliotheek Papendrecht  is nog niet direct getroffen door bezuinigingen. Wel zijn er bezuinigingen aangekondigd binnen de 13 gemeenten waar zij actief is. Dit terwijl het Netwerk al jaren diensten biedt tegen een minimaal subsidieniveau. Zij ontvangt slechts 60% van de gemiddelde subsidie van andere bibliotheken in gemeenten tot 45.000 inwoners. Het geboden serviceniveau ligt echter op 80% in vergelijking met die andere bibliotheken. Dit maakt de organisatie erg kwetsbaar.

25% van de inwoners is abonnee, nog veel meer mensen maken gebruik van de bibliotheek
Zo’n 25% van de inwoners heeft een abonnement, maar nog veel meer mensen maken regelmatig gebruik van de bibliotheek als bron van informatie en/of ontspanning. Dit zijn ongeveer 23.000 mensen per week. Mensen die niet zelf meer langs kunnen komen krijgen de materialen thuis bezorgd.

Leerkrachten, leerlingen en ouders weten de bieb te vinden
Ook het onderwijs maakt veelvuldig gebruik van deze diensten. Maar liefst 80% van de basisscholen doet ieder jaar mee met Doedebibliotheek. Zij kunnen met dit speciale abonnement klassikaal boeken lenen en ontvangen, krijgen een speciaal programma voor de groepen 3 en 6 en doen mee aan de acties rondom de Kinderboekenweek. 3 Mediacoaches informeren leerlingen, leerkrachten en ouders hoe verstandig gebruik te maken van internet en andere vormen van (sociale) media. Zo verzorgen zijn op verzoek ouderavonden waar deze onderwerpen aan de orde komen.
Ook verleent de bibliotheek diensten aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en het voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren maken enthousiast gebruik van het aanbod maatschappelijke stages dat het Netwerk te bieden heeft.
 

Kortom de Bibliotheek Papendrecht  is er voor en van iedereen!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.