GroenLinks stelt vragen bij steun voor JSF fabriek

03 augustus 2010

PAPENDRECHT - Stork-Fokker heeft na een zogenaamde bidbookprocedure (vier gemeenten deden hier aan mee) Papendrecht uitgekozen als meest geschikte locatie voor de fabricage van JSF onderdelen. In een publicatie in het NRC (5 juli 2010) blijkt dat de gemeente Papendrecht 35 miljoen investeert in de JSF fabriek in Papendrecht (totale investering is 50 miljoen).

De fractie van GroenLinks Papendrecht heeft hier enige tijd geleden reeds vraagtekens bij gesteld. De fractie wil bovendien graag weten hoe het zit met gezondheidsrisico's m.b.t. asbest en koolstof vezels.

Daarom heeft GroenLinks het college van Papendrecht vandaag de volgende (schriftelijke) vragen gesteld:
 
1. Klopt het dat de gemeente Papendrecht de grond met fabriekshal (€ 20 miljoen) betaalt en via een erfpachtconstructie verhuurt aan Fokker-Stork?
2. Klopt het dat de gemeente Papendrecht de grond onder de huidige vestiging van Fokker-Stork in Papendrecht koopt van Fokker-Stork (€ 15-16 miljoen) en via een erfpachtconstructie verhuurt aan Fokker-Stork?
3. Klopt het dat Fokker-Stork het bedrag van 15 à 16 miljoen gebruikt om te investeren in machines voor de nieuwe JSF fabriek in Papendrecht?
4. Heeft u op de kapitaalmarkt een financiële partner kunnen vinden die u deze 35 miljoen (of eventueel ander bedrag in verband met deze te sluiten overeenkomst) leent?
5. Kunt u garanderen dat de gemeente Papendrecht geen enkel risico loopt bij het uitvoeren van de overeenkomst tussen Fokker-Stork en de gemeente Papendrecht?
6. Indien de gemeente wel risico’s looptwat zijn de specifieke risico’s voor de gemeente Papendrecht in de volgende gevallen:
- De JSF wordt niet door de Nederlandse Staat aangeschaft
- Faillissement Fokker-Stork
- Fokker-Stork door andere dan hiervoor genoemde omstandigheden niet aan zijn verplichtingen richting de gemeente Papendrecht kan voldoen
7. Als een eventueel financieel risico daadwerkelijk plaats zal vindenlijdt de gemeente Papendrecht financiële schade. Hoe gaat u deze financiële schade opvangen? Welke gevolgen heeft dat voor andere onderdelen van de begroting?
8. Wordt er bij de productie van de JSF onderdelen gewerkt met asbest en/of koolstof vezels? Komen deze vrij bij de productie?
9. Als het antwoord bij vraag 8 ‘ja’ is: is er al rekening gehouden met de mogelijk nieuwe veiligheidsnorm die de gezondheidsraad aan de ministers Donner en Huijzinga heeft geadviseerd (een verzwaring van de veiligheidsnorm met factor tien)?
 
Er zijn inmiddels ook vragen gesteld in de Tweede Kamer.
 
Voor meer informatie, zie de blog van Rene van Engelen, fractieleider GroenLinks Papendrecht:
http://renevanengelengroenlinkspapendrecht.blogspot.com

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.