GroenLinks ziet weinig transparantie in onderhandelingen

02 april 2010
GroenLinks ziet weinig transparantie in onderhandelingen

PAPENDRECHT - GroenLinks is teleurgesteld over het verloop van de coalitieonderhandelingen.

René van Engelen (fractieleider GroenLinks) meldt op zijn weblog: "De informateur was snel klaar op 16 maart (8 minuten). Er zou een coalitie onderzocht worden tussen PAB, VVD, D66 en CU/SGP. Het laatste was voor ons een verrassing: CU en SGP hadden de handen ineen geslagen.
PvdA, CDA en GroenLinks stonden (voorlopig) langs de kant. De mogelijke coalitie werd verkend. Eerst op de terreinen uit de burgemeestersbrief (daar hadden we als fracties over gesproken met de informateur, iedere partij een uur).

We horen niets over de inhoudelijke voortgang. De informateur stuurt korte berichtjes over de voortgang waar je ook niets inhoudelijks uit op kunt maken. Het is de bedoeling dat de partijen zelf over de inhoud naar buiten toe communiceren.

Dinsdagavond werden wij opgeschrikt door het bericht dat PAB en VVD in een gezamelijke verklaring het SGP buiten spel zette. De andere partijen zijn daar (kennelijk) mee akkoord gegaan. Ik vraag mij af hoe het nu zit tussen CU en SGP: eerst apart, dan samen de onderhandeling in en nu blijft CU zitten en moet de SGP er uit. Het CDA mag aanschuiven. Die waren toch ook tegen het openstellen van winkels op zondag?

Al met al heb ik veel vraagtekens. GroenLinks onderhandelaar Cees Florusse heeft vier vragen gesteld aan de onderhandelaars van de partijen. Ik ben benieuwd... Ik hoop dat dit proces de verhoudingen in de raad niet verslechterd en dat er een gedegen bestuur uit komt rollen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.