Ingezonden brief Alex Verlek: Blowverbod

02 februari 2010 door Hennie van der Zouw
Ingezonden brief Alex Verlek: Blowverbod

PAPENDRECHT - Onlangs realiseerde ik me dat ik toch eigenlijk nog steeds een plattelandsjongen ben.
Ik was in ‘de grote stad’ en zag daar een verkeersbord dat ik niet kende. Het was een verbodsbord en ik ging eens checken wat ik al dan niet aan het overtreden was. Wat erg informatief was aan het bord, was dat de boete op overtreding van het verbod er meteen bij stond. Als je hier stout was – en je werd in de kraag gegrepen door ‘stads veldwachter – dan kost je dat € 50. Hmm, zo stout kon dat dus blijkbaar niet zijn want een parkeerboete is al hoger. Een dag te laat je auto APK laten keuren en forsere boetes vallen automatisch op de mat.

Het was een verbodsbord om op die plaats te blowen. Dat wil dus zeggen dat het elders wel mag…
Ik snap iets niet.  We halen de verkooppunten van softdrugs weg uit de omgeving van scholen want we willen onze kinderen hier zo min mogelijk mee confronteren. Het op straat nuttigen van alcohol is verboden. Reclame maken voor tabak wordt aan steeds strakkere banden gelegd en de kroeg is inmiddels rookvrij.

We hebben een rijtje kabinetten waar ‘normen en waarden’ nogal hoog op de prioriteitenlijst staat.
Blowen is zeker geen genotsmiddel zonder risico’s. Wellicht doordat de politici zelf ook van dit geestverruimende spul hebben gerookt, zijn we er echter wel heel liberaal over gaan denken.
De regelgeving probeert daar op krampachtige wijze op in te spelen zodat er allerlei kromme situaties ontstaan wat wel en wat niet mag. Google even ‘gevolgen blowen’ en je krijgt hele lijsten met lichamelijke en psychische gevolgen van het  roken van wiet. Geen sinecure!
Laten we voor het gemak nu even aannemen dat de gevolgen van het gebruik van alcohol en wiet vergelijkbaar zijn. Waarom mag het ene dan wel en het andere dan niet overal op straat? Hoe leg je dat uit aan jongelui die druk aan het experimenteren zijn?

Ik heb in mijn eigen dorp eens bij de gemeente nagevraagd of we een plaatselijk blowverbod kennen.
Het antwoord was dat dit niet het geval was en er alleen opgetreden wordt als blowen overlast veroorzaakt.
Aha, dan zou de APV dus aangepast moeten worden naar een algeheel verbod op blowen want de statistieken en medische wetenschap zijn klip en klaar: Blowen veroorzaakt overlas. Blowen is schadelijk voor de gebruiker zelf maar ook  voor de gezondheid van de toevallige meeblower!
Meeroken moet voorkomen worden, wordt met hand en tand bestreden. Meeblowen is blijkbaar over het algemeen nog OK. En toch is dat minstens zo schadelijk.

Wat er achter onze voordeur zich afspeelt, tja, daar kun je natuurlijk geen borden voor op straat zetten.
Voor hetgeen er zich op straat afspeelt, hebben we meer spelregels. Wat te denken van het volgende nieuwe bord om dat kenbaar te maken: 
 
En wat vindt u? Wat zou de boete moeten zijn op het overtreden van dit algehele  verbod?
Of begin ik nu echt een ouwe zeurpiet te worden?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.