D'66 wil zacht water in Papendrecht

18 januari 2010
D'66 wil zacht water in Papendrecht

PAPENDRECHT - Net nu een groot deel van Papendrecht hoopt op een nieuwe vorstperiode en dus “hard water” op de sloten, gaat D'66 Papendrecht de confrontatie aan met drinkwaterbedrijf Oasen om op korte termijn zacht water in haar gemeente te krijgen.

Papendrecht hoort bij de 13% van de gemeenten in het leveringsgebied van het drinkwaterbedrijf die nog hard water hebben, namelijk 13,2º Duitse hardheid.

In de rest van het leveringsgebied ligt de hardheid tussen 6,5º en 8º Dh.

Oasen zegt daar wel wat aan te willen doen, maar dat zou de consument geld gaan kosten en extra onderzoek vergen, en dus extra tijd kosten. En daar is D'66 op tegen.

 “De watermaatschappij heeft zelf berekend dat iedere euro die zij investeert in waterontharding de gebruikers 4 euro winst oplevert, aldus Joke Reuwer, lijsttrekker van D'66 in Papendrecht. “Allerlei apparaten, zoals de wasmachine, koffiezetapparaat en de cv-ketel, vallen ten prooi aan hard water.” Reuwer geeft aan dat zacht water daarom veel goedkoper is voor de consument en daarnaast ook gezondheids- en milieuvoordelen heeft. Hard water en kalkaanslag verkleinen de werking van zepen en verwarmingselementen, waardoor er meer afvalstoffen in het milieu komen en er onnodig veel energie wordt verbruikt.

“Veel burgers weten niet dat het mogelijk is om zachter water te krijgen, en protesteren dus ook niet,” aldus Reuwer.

De afdeling Papendrecht van D'66 wil zo snel mogelijk een eind maken aan de levering van te hard water door Oasen. De gemeente Papendrecht heeft als medeaandeelhouder altijd meegewerkt aan het goedkeuren van de jaarrekening en het vaststellen van de consumentenprijzen. D'66 ijvert ervoor de jaarrekening niet goed te keuren zolang er geen zacht water wordt geleverd. Duurt dit te lang, dan vindt D'66 dat er moet worden uitgekeken naar een andere leverancier.

“Ik stel voor”, zegt Joke Reuwer lachend, “dat het enige harde water dat wij van nu af aan nog accepteren in Papendrecht het ijs op de sloten is.”

 Foto: Papendrechtse D'66-ers in het Vondelpark bij het tot nu toe enig “zachter wordende water” in Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.