Open Huis bij De Geul

04 januari 2010 door Ad van Herk
Open Huis bij De Geul

PAPENDRECHT - Op vrijdag 15 januari 2010 organiseert zwemvereniging De Geul een Open Huis in zwembad De Hooght te Papendrecht. Kinderen met minimaal een zwemdiploma A kunnen zich inschrijven voor de zwemclinic waarbij ze zelf meezwemmen. 

De clinic is vooral bedoeld om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de zwemsport. Voor kinderen die sporten en zwemmen leuk vinden is dit de kans om demonstraties van ervaren synchroon- en/of wedstrijdzwemmers te zien en het vervolgens zelf onder begeleiding ook eens te proberen. Badkleding en handdoek meenemen dus!

Programma
Het programma van het Open Huis ziet er als volgt uit;
Van 19:00 tot 20:00 uur
Synchroonzwemmen in het wedstrijdbad.
Wedstrijdzwemmen in het ondiepe bad voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

Van 20:00 tot 21:00 uur
Wedstrijdzwemmen in het wedstrijdbad voor zwemmers en zwemsters vanaf 10 jaar.

Van 21:00 tot 22:00 uur
Masters- en recreatiefzwemmen in het wedstrijd voor zwemmers van 22 t/m 88 jaar.

Meer informatie kunt u krijgen bij Jaap de Win (078-6159002) en/of Jan van der Perk, tel.: 078-6152808 of via e-mail: zvdegeul@gmail.com
Van te voren aanmelden voor deelname is niet noodzakelijk. 

Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen werd vroeger ook wel kunstzwemmen of waterballet genoemd en is een Olympische sport. “Synchroon” betekent "gelijk". Synchroonzwemmen is te vergelijken met ballet maar dan in het water. Het is een sierlijke, maar zware sport want je moet niet alleen de zwemslagen goed beheersen maar ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd. Dit betekent dus dat de zwemsters in de trainingen uitzonderlijk goed hun ademhaling onder controle moeten leren houden.
Het gracieuze synchroonzwemmen is ontstaan in Canada aan het einde van de negentiende eeuw. In de Verenigde Staten heeft de immens populaire musicalster Esther Williams vanuit het Hollywood van de jaren ´40 en ´50 de populariteit doen toenemen bij het grote publiek. Muziek speelt sindsdien dan ook een grote rol bij het synchroonzwemmen.
Uitvoeringen zwem je met een groep, als duet of solo.

Wedstrijdzwemmen
Een van de meest bekende Olympische sporten is natuurlijk het wedstrijdzwemmen.  Want zegt uzelf, wie kent de namen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn niet? In ons waterrijke land leren we in Nederland gelukkig allemaal al op jonge leeftijd dat zwemmen heel belangrijk is en natuurlijk erg leuk kan zijn. Wedstrijdzwemmen zou je dan ook een echte Hollandse sport kunnen noemen. Kinderen leren bij de zwemverenigingen vier zwemslagen: de borstcrawl (ook wel eens vrije slag genoemd), de rugcrawl, schoolslag en de vlinderslag). Een goede beheersing van de zwemtechniek is heel belangrijk bij het wedstrijdzwemmen. Daartoe hoort ook het induiken en het keren aan het eind van iedere zwembaan. Conditie en kracht bouw je op door iedere week met een groep zwemmers in het zwembad te oefenen en door het samen zwemmen van wedstrijden.
Wedstrijdzwemmen is heel veilig, levert weinig blessures op en kan tot op hoge leeftijd goed worden volgehouden. Onder leiding van ervaren zwemcoaches trainen bij zwemvereniging De Geul een grote groep kinderen en jongeren, maar ook een groeiende groep enthousiaste volwassen zwemmers van verschillende leeftijden, de Masters. Het verbeteren van hun conditie is vaak het belangrijkste persoonlijke doel, maar veel zwemmers doen ook regelmatig aan wedstrijden mee bij speciale Masterswedstrijden in de regio.
Met recht zou je het wedstrijdzwemmen dan ook een sport voor het leven kunnen noemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.