Raad zegt vertrouwen in wethouder Stremler op

01 oktober 2005

PAPENDRECHT – De gehele raad van de gemeente Papendrecht (met uitzondering van de fractie van het PAB) heeft donderdagavond het vertrouwen in wethouder Stremler opgezegd. Twee leden van de fractie van het PAB beraden zich over hun positie.

Na het eerder aangekondigde vertrek van het raadslid V.H. Onvlee (VVD), naar aanleiding van de zogenoemde 'Leilindenkwestie' , heeft de VVD nu volledig schoon schip willen maken met een vier pagina's lange verklaring van de fractievoorzitter R.J.A. Wolters waarin, tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag, de gang van zaken uit de doeken werd gedaan. Wolters legde die verklaring op een zeer indringende en soms emotionele wijze af. Wat er was gebeurd en hoe de VVD daar toen en nu tegenaan keek en kijkt.

Na een eerdere opmerking over het maken van (verkeerde) keuzes zei hij: "Voor mij persoonlijk, mijn fractie en mijn partij is zo'n keuzemoment aangebroken toen bleek dat onze partij- en fractiegenoot de heer Onvlee niet slechts onhandig en naïef gehandeld heeft in het hele Leilindenverhaal, maar actief getracht heeft de raad en de besluitvorming in zijn voordeel te beïnvloeden." En, na vaststelling dat het vertrouwen in de heer Onvlee moest worden opgezegd: "Ik wil hier nadrukkelijk stellen dat wij allen binnnen de VVD deze zaak dermate ernstig opvatten dat wij dit besluit genomen hebben zonder daarbij de politieke en praktische consequenties in beschouwing te willen nemen. Naar onze stellige overtuiging valt met integriteit niet te schipperen en bestaat er bij het verzaken van de integriteit geen vergeving." Vervolgens gaf hij aan dat in de coalitiepartner PAB twee raadsleden en de wethouder boter op hun hoofd hebben.

De fractie van het PAB is net als het verhaal van de 10 kleine nikkertjes: Ze begonnen na de laatste verkiezingen met 7 m/v, een getal waar ze helemaal niet op hadden gerekend. Bovendien mochten ze een wethouder leveren voor de ontstane coalitie. Toen ging er één weg (mevr. Schaap) om onduidelijke redenen. Toen moest er één het laten afweten om zeer ernstige gezondheidsreden en nu dus twee m/v die waarschijnlijk hun congé aanvragen omdat hun positie onmogelijk is geworden.
En toen waren er nog maar drie...


De gevolgen bleven niet uit. In de daarna volgende discussie bleek dat een meerderheid van de raad een motie van wantrouwen tegen wethouder Stremler steunde en de beide raadsleden, mevr. N. Vergeer en J. Hoogeveen, trokken zelf de conclusie dat zij zich op hun positie zouden beraden.
De burgemeester besloot toen de vergadering voortijdig te schorsen
De fractievoorzitter van het CDA, F.Hoek, heeft op het eind van de vergadering nog aangegeven dat een groot deel van de raad bereid is om de minderheidscoalitie te gedogen tot de verkiezingen in het voorjaar van 2006.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.