Ingezonden brief Alex Verlek: Kerst

15 december 2009 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Als ik terugkijk op mijn jeugd, kan ik niet anders dan concluderen dat het enige nare ervan is dat het voorbij is. Met geboortejaar 1964 kan ik me hooguit tot de jongere ouderen rekenen…
Toen ik vanmorgen een ziekenhuis binnenwandelde werd ik overstelpt door de hoeveelheid plastic waar Kerst ‘tegenwoordig’ mee opgeleukt wordt.
Toegegeven, ik ben in die mooie jeugd van mij opgegroeid in een traditioneel gezin waar hooguit een kersttak de muur sierde. Dus ik heb zo mijn sinds de vroege kinderjaren aangeleerde vooringenomen gedachten. Maar die kersttak was dan tenminste wel echt! Net als die enkele kaars op het dressoir.
En ons huis was ook niet uitbundig versierd met verlichte kerstmannen, tientallen meters lichtslang, vallende sterren en een heuse arrenslee met rendier en al.
Terwijl de klimaattop bezig is voel ik de tegenstrijdigheden. We versieren onze steden met jaarlijks uitbundiger wordende energieslurpers. Hoe meer, hoe mooier – zo lijkt het.
Naast de hoeveelheid energie die het kost om deze versieringen te produceren, geeft de elektriciteitsmeter warmte af van de snelheid waarmee hij zijn rondjes draait.
Rondkijkend in dat in stijl gebrachte ziekenhuis, zag ik dat alles keurig aan de brandvoorschriften voldeed. Niets was brandbaar en alles geïmpregneerd met veiligheidsgoedjes, waarvan ik overigens vermoed dat het een nogal chemisch spul is. Hmm, schieten we niet een punt voorbij?
Daarnaast zijn er discussies op scholen en andere openbare gebouwen of er überhaupt wel een kerstboom mag zijn. Het is namelijk een te christelijk symbool en daar mogen we onze medelanders niet mee confronteren. Zullen we dan meteen maar het hele Kerstfeest afschaffen? Tegelijk met Pasen, Pinksteren en Hemelsvaartdag? Weet je wat, doe 5 mei en Koninginnedag ook maar in de uitverkoop want dat is wel erg specifiek doelgroep gericht Nederlands!
En als je denkt dat ik hiermee een pleidooi tegen moslim medelanders, of andere geloven of culturen ophang, dan vergis je je. Ik heb namelijk geen moslim – laten we die voor het gemak maar even noemen – gehoord die tegen de kerstboom is. Of tegen welk andere feestdag die Nederland viert dan ook!
Wij zijn het zelf die onze historie, onze cultuur te grabbel gooien! Het is onze rechtstaat die het medewerkers van bedrijven verbiedt om kettingen te dragen waarmee ze hun identiteit willen onderstrepen. Wij zijn het zelf die ons Kerstfeest van plastic gemaakt hebben! Wij hebben de versieringen en toestanden bedacht! En of je er nu, zoals vroeger bij mij thuis, een christelijke feestdag op basis van het oorspronkelijke verhaal van maakt, of je ziet het als een deel van de Nederlandse cultuurhistorie, houdt het alstublieft echt. Simpelweg echt!
OK, laat ik niemand zijn plezier ontnemen en voorstellen om de rijkelijk versierde huizen daarvan weer te ontdoen. Toegegeven, soms kijk ik er ook vol bewondering naar…
Daarom de volgende uitdaging voor Papendrecht. Laten we zondag 27 december,  ‘3e Kerstdag’, de dag van de kaars maken. Alle elektrische lichten uit, en nog even nagenieten van dat mooie Kerstfeest. Met echt vuur nog even terugmijmeren over de mooie gedachten bij Kerst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.