'Nieuwe' hijskraan Werf Versteeg mag blijven

27 oktober 2009 door Ad van Herk

PAPENDRECHT - De 'nieuwe' hijskraan van de Papendrechtse scheepswerf en machinefabriek Versteeg aan de Kerkbuurt in Papendrecht, die alweer enkele jaren in gebruik is, mag definitief blijven. Dat heeft de Raad van State donderdag laten weten.

Met deze uitspraak van het hoogste rechtsorgaan van Nederland komt er een eind aan een slepende zaak. Versteeg plaatste de kraan namelijk al in 2003. Het bedrijf deed dat in de wetenschap dat daarvoor geen bouwvergunning was verleend en het bestemmingsplan de kraan ook niet toeliet. Maar de oude kraan was oud en afgekeurd en er móest een nieuwe komen.

Vanwege de steeds grotere schepen die bediend moeten worden, werd er gekozen voor een kraan die zo'n zes meter hoger was. De gemeente Papendrecht ging hiermee akkoord, maar had dit eigenlijk niet mogen doen.

Het bestemmingsplan staat dit immers niet toe. De gemeente liet het feit dat de werf al ruim zestig jaar op deze locatie actief is, zwaar meewegen. Maar de provincie zette de gemeente de voet dwars, evenals enkele omwonenden. De giek draait over enkele naastgelegen woningen. En als de kraan omvalt, kan die in het slechtste geval op de woonhuizen neerkomen.

Beveiliging
De gemeente kan dat niet ontkennen. Maar een woordvoerder zegt dat de milieuvergunning van Versteeg verzekert dat de goederen aan de kraan niet boven de woningen komen te hangen. Daarvoor is zelfs een beveiliging ingebouwd. Er werden desondanks rechtszaken aangespannen die tot afgelopen week duurden. Maar nu heeft de Raad van State Versteeg in het gelijk gesteld. Het bestemmingsplan zal worden aangepast en de benodigde vergunningen worden verstrekt. "Uiteraard ben ik ontzettend blij met deze uitkomst", vertelt een opgeluchte Erik de Koning van scheepswerf Versteeg. "Want zoiets zorgt ervoor dat je geen verdere plannen kunt maken. Alles hing af van de
hijskraan."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.