Grote rampenoefening in Papendrecht

17 juni 2009

PAPENDRECHT - Dinsdag morgen 16 juni om 6:00 ging de pieper voor de brandweer van Papendrecht voor een RADAR - Simulatie op de rivier de Noord. Aan de overkant van de rivier kwam een speedboot de haven van Hendrik-Ido-Ambacht uit varen en voer tegen een containerschip vol met containers. Het containerschip raakt uit balans en komt tegen een tegemoet komend cruiseschip aan. Het cruiseschip was vol met passagiers en komt tot stilstand tegen een krip bij Papendrecht. Het containerschip verliest een aantal container en deze vallen in de rivier. Tussen de containers zitten ook een aantal containers met gevaarlijke stoffen. Een aantal van deze containers raken zwaar beschadigd waardoor er gifwolk vrij komt en over Zwijndrecht heen waait. Veel mensen worden onwel en moeten geholpen worden door de ambulancedienst. Er wordt zeer groot alarm geslagen waardoor het sein GRIP 4 (Ramp of zwaar ongeval in meerdere gemeenten) wordt afgekondigd. Er wordt op het gemeentehuis een actiecentrum opgebouwd voor de brandweer en de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen). De commandant van Papendrecht moet zich daar melden net als de burgemeester. In Zwijndrecht rijd de politie rond om mensen te waarschuwen dat ze de ramen en deuren dicht moeten houden.

Dit alles was een oefening van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). Het betrof een rampoefening voor de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Het is belangrijk dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn op een eventuele ramp. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, bekijkt dan ook of de hulpdiensten van alle veiligheidsregio’s in Nederland een ramp het hoofd kunnen bieden. De Inspectie kijkt daarbij naar de beslissingen die er genomen worden en hoe snel alles in werking gesteld wordt. Alle regio’s in Nederland worden een keer getoetst wat betreft het op orde hebben van de rampenbestrijding en crisisbeheersingsorganisatie. De oefening was dan ook een verrassing voor de hulpverleners en bestuurders. Er was in de regio alleen bekend gemaakt dat er tussen 1 en 21 juni 2009 een oefening zou plaatsvinden. Meer informatie was er niet bekend. Na afloop van de oefening zijn de alle gegevens verzameld en deze worden geanalyseerd. De Inspectie kijkt daarna hoe het met rampenbestrijdingsplan staat in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

foto: Laurens van Uden

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.