Geslaagd voor het diploma Jeugd Eerste Hulp B

25 mei 2009
Geslaagd voor het diploma Jeugd Eerste Hulp B

PAPENDRECHT - Op dinsdagavond 19 mei slaagden 3 leden van het Jeugd Rode Kruis voor het praktijkexamen Jeugd Eerste Hulp B. Een week tevoren waren zij al theoretisch getoetst, zodat hiermee het diploma behaald was.

Het seizoen liep lang door voor de groep die de cursus Jeugd Eerste Hulp B volgde. Deze cursus is bestemd voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Vanaf november vorig jaar kregen zij in het Rode Kruisgebouw om de veertien dagen op dinsdagavond les van Marjo Schilt en Marjolijn Mellegers. De leerlingen moesten zich thuis op de lesavonden voorbereiden door met behulp van de computer vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Op de lesavond konden zij dan hun bevindingen presenteren en demonstreren. Vanzelfsprekend werd er dan ook veel geoefend met allerlei vormen van eerste hulp.
Tijdens het examen kregen de kandidaten vijf opdrachten. De eerste opdracht was het levensreddend handelen in praktijk te brengen door het beoordelen van de toestand van een bewusteloos slachtoffer, vervolgens iemand het alarmnummer 112 laten bellen en dan het slachtoffer in de stabiele zijligging te brengen, zodat de luchtweg van het slachtoffer vrijgehouden wordt. Daarna moest een oefenpop beademd worden volgens de mond-op-mond-methode. Bij de derde opdracht moest iemand die zich verslikt had geholpen worden door hem enkele stevige stoten tussen de schouderbladen te geven en, als dit niet zou helpen, de Heimlich-greep toe te passen. Daarna volgden twee opdrachten in het kader van de verbandleer: het aanbrengen van een drukverband en het aanleggen van een mitella, voor rust en steun van de arm.
De geslaagden zijn Laura Bliek, Roos Markestein en Shirley Erkelens. Op de bijgaande foto poseren zij samen met hun instructrice Marjo Schilt (Foto Laurens van Uden).
In het najaar van 2009 zal weer een nieuwe cursus Jeugd Eerste Hulp B starten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.