Genoeg ideeën voor Oostpolderpark

22 april 2009
Genoeg ideeën voor Oostpolderpark

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht organiseerde dinsdagmiddag een informatiebijeenkomst en een rondwandeling door het Oostpolderpark. Dit park is toe aan een grote opknapbeurt. Iedereen die wilde mocht komen en ideeën spuien voor de werkzaamheden, die waarschijnlijk in het najaar zullen gaan starten.

Er kwamen bijna 50 mensen naar de informatiebijeenkomst in de kantine van vv Drechtstreek. De meesten van hen lopen bijna dagelijks door het park. Ze konden ideeën en wensen voor de opknapbeurt opschrijven op vellen papier. Digitaal meedenken mag ook.

"Het is een schitterend park, maar er zijn veel te veel wortels en het is vaak modderig", vertelt een jonge vrouw die gemiddeld drie keer per dag door het park wandelt. "Nu, met het lekkere weer, valt het natuurlijk wel mee met de modder, maar de paden zijn vaak heel vies. Ik heb er speciaal kaplaarzen voor aangeschaft." Prachtige bomen De meeste bezoekers van de informatiebijeenkomst vonden dat er geen grote veranderingen hoeven te komen. De bomen zijn prachtig, de opzet is mooi. "Ik hoop niet dat ze alles gaan omhakken, zoals bij het Vijverpark", werd er gezegd. "Het hoeft niet zo gecultiveerd te worden zoals in het Park
Noorhoeksewiel", zei een ander.

Toch zullen er wel degelijk bomen gekapt moeten worden. Aan de oostelijke rand van het park staat een prachtige rij populieren. Maar deze bomen gaan niet zo lang mee. De staat van de bomen zal onderzocht worden. De veelal dichte begroeiing aan de westzijde zal waarschijnlijk behouden blijven, zodat de N3 niet zichtbaar is. "Het is al vervelend genoeg dat we
het verkeer constant horen."

De scheefgezakte wilg in de zuidwestelijke hoek van het park mag wat betreft de gemeente wel blijven staan. Ambtenaar J. van Tol, die de informatiebijeenkomst en de rondwandeling leidde, vond dat eigenlijk wel karakteristiek. "Alleen als die een gevaar gaat opleveren voor de omgeving, moet die weggehaald worden." Er werd instemmend geknikt. Tijdens de rondwandeling stroomden de ideeën en wensen binnen. "Schrijf ze allemaal op", was telkens het advies van Van Tol. "Dan kijken we ernaar."
Kunstwerk

Er was eigenlijk maar één ding dat weg kon; het kunstwerk in het hartje van het park. "Het moet zeker behouden blijven", vertelde een oudere deelnemer aan de wandeling. Maar niet in het park dus. "Nee, ze moeten het oppakken en voor het gemeentehuis neerzetten. Daar is het op z'n plek." Stappenplan opknapbeurt papendrecht .

De gemeente Papendrecht presenteerde dinsdagmiddag een stappenplan voor de opknapbeurt van het Oostpolderpark. Er zijn zeven stappen te onderscheiden:

Stap 1: Ideeën ophalen van burgers die gebruik maken van het park en verenigingen die in het park gevestigd zijn.
Stap 2: Een voorlopig ontwerp maken.
Stap 3: Burgers en verenigingen kunnen hierop reageren.
Stap 4: Een definitief ontwerp maken.
Stap 5: De wettelijke inspraakprocedure gaat van start.
Stap 6: Het gemeentebestuur van Papendrecht stelt een definitief plan vast.
Stap 7: De uitvoering van het plan.

De grootschalige opknapbeurt van het Oostpolderpark zal naar verwachting in het najaar van 2009 of het voorjaar van 2010 plaatsvinden. Randvoorwaarden papendrecht . De gemeente Papendrecht stelt verschillende randvoorwaarden aan de opknapbeurt van het Oostpolderpark.

Randvoorwaarde 1: Geld.
Er is 850.000 euro beschikbaar gesteld. "Dat lijkt veel geld, maar als je aan de gang gaat, loop je al snel tegen de beperking op dat het te duur is", vertelde ambtenaar J. van Tol van de gemeente Papendrecht, die de opknapbeurt begeleidt.

Randvoorwaarde 2: Waterberging.
De gemeente Papendrecht zou graag meer waterberging creëren in het park, zodat overtollig regenwater afgevoerd kan worden. Op dit moment heeft Papendrecht een tekort aan waterberging.

Randvoorwaarde 3: Beheer.
Geprobeerd wordt om de kosten voor het beheer van het park (ná de opknapbeurt) zo laag mogelijk te houden. De gemeente zou graag willen besparen op snoei- en maaiwerk. De laatste jaren was er weinig onderhoud verricht in het park, omdat de opknapbeurt eraan zat te komen.

Randvoorwaarde 4: Rondgang. 
Het moet ook na de opknapbeurt mogelijk blijven om een rondje te lopen in het park, dus om het water heen. Er zullen wel diverse 'overtollige' paden verdwijnen. Er lopen in het park diverse paden vlak langs elkaar. Deze paden hebben geen toegevoegde waarde.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.