Gratis compost uit uw eigen gft-afval

09 april 2009
Gratis compost uit uw eigen gft-afval

PAPENDRECHT - Van 14 tot en met 17 april kunnen inwoners van Papendrecht tussen 9.00 en 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur gratis compost ophalen op de gemeentewerf aan de Willem Dreeslaan. Neem een schep mee, zodat u de compost zelf in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen. De gemeente houdt deze actie samen met HVCcompostering als blijk van waardering voor gft-inzameling door Papendrechters.

De beschikbaar gesteld compost komt uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft -afval). Door dit te gebruiken in de tuin, hergebruiken inwoners van Papendrecht eigen afval op een nuttige manier.  Met deze actie doet de gemeente iets terug voor inspanningen van Papendrechters om afval te scheiden. Iedere volle groene bak van 140 liter die inwoners aanbieden, staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.

Goedkoop, goed voor milieu en bodem
Er zijn genoeg redenen om gft apart in te zamelen. Het verwerken van gft tot compost is bijvoorbeeld goedkoper dan verbranding, zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen. Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt, die kan worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Maar met compost kan meer. Vergisting va n gft zorgt bijvoorbeeld voor biogas, dat gebruikt kan worden om auto’s te laten rijden of - in de toekomst - mee te koken. Een ton gft is goed voor 100 kubieke meter biogas (1300 autokilometers). Door afval te scheiden, kunnen inwoners hier een bijdrage aan leveren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.