Historische schaakmatch tussen oud-kampioenen

06 april 2009

PAPENDRECHT - Enkele jaren gelden was er een herhaling van de WK-match van 1972 tussen Bobby Fischer en Boris Spassky. De Drechtstreek kent eerdaags ook een match tussen twee voormalige schaakcoryfeeën. Op dinsdag 14 april aanstaande heeft namelijk een match plaats tussen Adri van de Willigen en Leo Jansen. Beide tachtigers hebben hun sporen wel verdiend in de schaaksport en dan met name bij Schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht. Beiden behoorden tot de gouden Dordtse generatie, waar ook de reeds overleden Pank Hoogendoorn en Henk van Donk deel van uitmaakten.

De 89-jarige Adri van der Willigen schaakt al sinds de WK-match Euwe – Aljechin in 1935. Hij was een talentvol jeugdschaker, die in 1937 jeugdkampioen van Dordrecht werd. In de oorlogsjaren werd Leo Jansen vervolgens zijn grootste concurrent in de strijd om het clubkampioenschap, eerst bij ODI en sinds 1952 bij Schaakclub Dordrecht. Adri heeft twee keer het clubkampioenschap in de wacht weten te slepen.

Hij was belangrijk voor de schaakontwikkeling van de Dordtse ereburger en dichter Buddingh'. Van der Willigen bezocht regelmatig Buddingh' in sanatorium Zonnegloren. Daar hebben ze menige schaakpartij gespeeld. Sinds 1952 heeft de oudst levende actieve schaker van de Drechtstreek samen met Leo Jansen in het eerste van Dordrecht 1 gespeeld. Hij was een vaste kracht, die vele punten voor zijn club heeft gescoord. Momenteel speelt Adri nog steeds extern en wel als kopman in Dordrecht 4. Ook in de interne competitie is hij nog wekelijks actief.

Leo Jansen (80) begon in de oorlogsjaren met schaken en werd ontdekt door de kampioen van Dordrecht 1944 (Kortman), die hem al zijn schaakboeken schonk. Leo was direct de grote concurrent van Adri van der Willigen. De voormalige rector van scholengemeenschap De Lage Waard werd 5 keer clubkampioen van Dordrecht. Daarnaast speelde hij 37 jaar voor het eerste team van Dordrecht. Tussendoor was hij ook enige jaren hoofdklasser bij Rotterdam. In de 37 jaar dat hij voor Dordrecht uitkwam, speelde hij bijna altijd met zwart en meestal zijn toen nog zogenoemde Jansen-systeem.

Na zijn overstap naar Sliedrecht 1, waar hij tot het einde van zijn schaakcarrière in 2003 actief was, werd zijn systeem vooral uitgediept door zijn voormalige leerling op De Lage Waard, Jerry van Rekom. Beiden maakten inmiddels vier herziene edities van ‘De Leeuw’. Daarmee hebben ze het systeem op de wereldkaart gezet en is het een terechte bekroning op het levenswerk van beiden, maar vooral dat van meester Leo. Als voorzitter van Schaakclub Dordrecht – tussen 1968 en 1978 – zorgde Leo Jansen voor nieuwe impulsen voor de schaaksport en vooral de jeugd kreeg veel meer aandacht.

Adri vd Willigen & Leo Jansen
Op 14 april aanstaande heeft de match vanaf 19.45 uur plaats tussen beide nestors van de schaaksport. Gezien beide stijlen belooft het een interessante partij te worden. De historische wedstrijd zal worden gehouden op het podium in de kantine van de Hans Petrischool aan de Anne van Saksenstraat/Willem de Zwijgerweg. De partij zal live kunnen worden gevolgd op internet via de site van Schaakclub Dordrecht:  http://www.schaakclub-dordrecht.nl/indexnormal.htm

De match is ook een waar eerbetoon aan beide schakers, die zoveel hebben betekend voor de schaaksport in de Drechtstreek, maar ook ver daar buiten. De match is een gezamenlijk initiatief van Schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht. De voorzitters Gert Zwartjes (Dordrecht) en Wout Boer (Sliedrecht) geven hierdoor een duidelijk signaal af dat de schaaksport in de Drechtstreek trots is op zijn coryfeeën.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.