Overhandiging DVD Toekomst Alblasserwaard

28 januari 2009
Overhandiging DVD Toekomst Alblasserwaard

PAPENDRECHT - Wat is de Alblasserwaard u waard?
Op woensdag 27 januari 2009 heeft dhr. Leen den Ouden, lid van de planologiewerkgroep van de Natuur & Vogelwacht De Alblasserwaard, in het gemeentehuis van Gorinchem de eerste DVD’s overhandigd aan Burgemeester Koen en de wethouders van ruimtelijke ordening van de Alblasserwaardse gemeenten, die daar in vergadering bijeen waren.
 
Dhr. den Ouden stelde: "De Natuur & Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) houdt zich sinds 2002 bezig met de invulling van het buitengebied van de Alblasserwaard. Het risico dat wij lopen, is dat de Alblasserwaard de weg volgt van het eiland IJsselmonde en wordt volgebouwd en of verder zal verrommelen. Wij hebben de indruk dat praktisch alle inwoners van de Alblasserwaard, en niet in de laatste plaats de agrariërs, hier tegen zijn. Nu zijn de landschapsinrichting en de cultuurhistorie nog in redelijke tot goede staat.
 
Wij hebben onze ideeën reeds op diverse wijzen kenbaar gemaakt. Onze boodschap is:
“Naast een krachtige melkveehouderij sector dient een krachtige extensieve, recreatieve en toeristische sector te worden  ontwikkeld”. Voor deze sector dient een deel van de Alblasserwaard te worden ingericht met cultuurnatuur, wat nu, naast landschapsinrichting en historie wordt gemist. Dit ondersteunt ook de waterbeheersing en gaat verrommeling tegen.
 
Daarbij komt dat de 150.000 inwoners van de Alblasserwaard steeds intensiever moeten gaan wonen. Zij hebben een LEEFOMGEVING nodig. In de plannen van de Overheid wordt hierover niet gesproken. Dus de politiek – die deze mensen vertegenwoordigt – dient hiervoor in actie te komen.
 
Ons voorstel is: Hiervoor een landschapsplankaart tot 2050, voor het buitengebied te ontwikkelen, waarop per onderdeel, het jaar van aanvang en gereedkomen van het betreffende plan  wordt aangegeven, zodat alle inwoners kunnen zien wat er gaat gebeuren. Tevens dienen een aantal beleidsregels te worden afgesproken. Geen wetten maar beleidsregels, hoe te handelen en af te wegen. Zodat in de toekomst beslissingen met visie worden genomen en geen ad hoc beslissingen meer.
 
De DVD bevat deze boodschap. Wij verspreiden deze DVD aan de overheid en politiek, die alle inwoners vertegenwoordigen. Wij vragen aandacht voor de problematiek, die alle inwoners aangaat."
 
De DVD is ook bruikbaar voor scholen (onderdeel historie) en voor bewoners van de Alblasserwaard. De DVD is te bestellen door overmaken van € 7,50 aan de Natuur- & Vogelwacht De Alblasserwaard te Papendrecht gironummer: 9511340

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.