Succesvol NK Taekwondo krijgt een verwarrend einde

19 januari 2009
Succesvol NK Taekwondo krijgt een verwarrend einde

PAPENDRECHT - Afgelopen zaterdag 17 januari 2009 heeft het Nederlands Kampioenschap Taekwondo in de Reeweghal in Dordrecht plaatsgevonden. Aan het toernooi deden 279 vechters mee, wat voor Nederlandse begrippen op een nationaal selectie-evenement erg veel is. Ondanks dit grote aantal deelnemers bleef het niveau hoog en werd het een zeer succesvol toernooi.

Het sterk gemotiveerde organisatieteam onder leiding van Rakesh Gajadhar uit Papendrecht zorgde ervoor dat ook dit evenement weer in goede banen werd geleid.

Een Nederlands Kampioen voor Papendrecht
Papendrecht nam ook zeker niet onvoorbereid deel aan dit NK. Iwan Rikken, Mitchel Elwar, Renaldo Ziel, Kay Punt en Andy van Utrecht hebben maanden getraind om op deze dag te kunnen presteren. Helaas begon de dag voor Mitchel niet zo goed en kon hij niet deelnemen aan het toernooi. De andere jongens mochten dat wel en zijn vol vertrouwen de ring ingestapt. Iwan mocht als eerste van start en vocht in de categorie junioren A -63kg onverwacht goed. Hij won zijn eerste partij met 6-3, maar verloor zijn tweede partij onterecht met slechts 1 puntje verschil. Iwan werd hiermee 3e op zijn eerste NK. Kay vocht in de categorie junioren A -55kg ontzettend goed tegen een kopgrotere tegenstander en verloor helaas zijn eerste partij. Andy vocht in de middag bij de senioren in de categorie senioren A -62kg een goede eerste partij, waarin hij twee rondes knap voorstond, maar het in de laatste ronde weggaf en verloor.

Het is Papendrecht ook gelukt om een Nederlands Kampioen mee naar huis te nemen. Renaldo Ziel vocht in de categorie junioren A -68kg de sterren van de hemel, zijn eerste partij heeft hij met 2-0 gewonnen. De finale partij tegen Murat Uyanik (uit het selectieteam) was een spannende wedstrijd hij wist de score gelijk te houden waardoor en nog een keer gevochten moest worden Golden point genoemd, dat betekend wie het eerst scoort die wint. Hierin was Renaldo in het voordeel omdat hij een aanvallende speler is en Murat een counteraar (dus verdedigend) en won dan ook de partij.

Het succesvolle NK maakte een onverwachte wending
Toen rond 3 uur in de middag de senioren aan het NK begonnen, was er pas echt vuurwerk te zien. Normaal gesproken houdt de altijd aanwezige EHBO zich bezig met het behandelen van kneuzingen en schrammetjes, maar deze dag gebeurde er iets wat niemand had kunnen voorzien. Zonder aanleiding stortte een 18-jarige jongen op het veld in elkaar. De EHBO schoot direct te hulp en reanimeerde de jongen. De vrijwilligers vormde zonder enige twijfel een barricade van schermen en mensen rond de jongen en de hulpverleners hielden de ruim 800 geschrokken toeschouwers op afstand. Binnen 6 minuten waren er twee politiewagens en twee ambulances ter plaatsen die de zorg voor de jongen overnamen. Het duurde ruim 40 minuten en iedereen hield zijn adem in. Rond 17:00 uur is de jongen door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar de reddingsactie verder ging. Dit was het moment waarop de vrijwilligers de gechoqueerde teamgenoten van de jongen opvingen in een aparte ruimte en de organisator van het toernooi het publiek moest toespreken over de situatie van de jongen en het toernooi.

Rakesh Gajadhar besloot een recessie van een half uur in te lassen tot er bericht kwam uit het ziekenhuis. Het toernooi heeft tot 17:45 uur stilgelegen tot het bericht uit het ziekenhuis kwam dat de jongen nog in leven was. De organisatie vond het onverantwoord om de wedstrijden te hervatten en bevroor het toernooi. ‘Ik heb nog nooit zo’n zware beslissing moeten nemen en had ook nooit gedacht deze ooit te hoeven nemen!’ aldus Rakesh Gajadhar. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een NK werd bevroren. Het toernooi zal op een later moment worden hervat vanuit de status zoals hij nu geëindigd is. 

Op de foto is aan de linkerkant Renaldo Ziel en aan de rechterkant Iwan Rikken te zien.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.