Innovatieprijs voor Papendrechts bedrijf

16 januari 2009

PAPENDRECHT - Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de InfraTech Innovatieprijs 2009, thema water, gewonnen met het Krooswiel. Dit drijvend gemaaltje is ontworpen in samenwerking met het Papendrechtse bedrijf Bom Aqua bv.

Het Krooswiel is een klein drijvend gemaaltje dat kroos verwijdert met een schoepenrad. Het verwijderen van kroos is normaal gesproken bewerkelijk en kostbaar. Dit krooswiel werkt geleidelijk en volledig op zonne-energie.

Vooral in stedelijk gebied geeft kroos op de sloot overlast. Het zorgt ervoor dat er geen zuurstof in het water komt, waardoor vissterfte en stank ontstaat. Op dit moment wordt het Krooswiel nog volop doorontwikkeld. Het project heeft ook de aandacht van de Animal Sciences Groep van de Wageningen Universiteit. Hier loopt een project om eendekroos te verwerken tot veevoer. Omdat nu een goedkope, milieuvriendelijke manier is gevonden om kroos te verzamelen, worden de mogelijkheden voor samenwerking verkend.
Met de innovatieprijs is een bedrag van 1000 euro gemoeid.

Bom Beheer bv is gevestigd aan het Oosteind 47 in Papendrecht. Meer informatie: www.bom-aqua.nl

Foto:
Hans Buisman van het Hoogheemraadschap van Delfland (l) en Gert-Jan Bom van Bom Aqua BV.
foto Manon Eekhout Photography.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.