Ingezonden brief Alex Verlek: Eerlijk delen

03 oktober 2008 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Het Papendrechts Nieuwsblad van 1 oktober 2008 kopt met een conclusie van enkele gemeentebestuurders: Delen is niet reëel!
Gezamenlijk optrekken om een nieuw zwembad te realiseren wordt niets, zo is de conclusie. Overigens al voordat het gesprek daarover gevoerd is.
Ik durf me geen politiek commentator te noemen en onthoud me dan ook van eventuele oordelen over deze keuze. Het plan is tenslotte klaar en Papendrecht wil doorpakken; laat ik nu niet degene zijn die voor vertraging zorgt!

Mijn aandacht voor het krantenartikel werd primair gevangen door de kop en niet zo zeer door de inhoud. De openingsstelling dat delen niet reëel is, schokt me eigenlijk. Het onderstreept toch een beetje de individualisering van onze maatschappij; ieder voor zich. En de tijd dat we daaraan toevoegden ‘en God voor ons allen’ lijkt ook achter ons te liggen.

We leren onze kinderen dat ze samen moeten spelen. Dat is sociaal wenselijk en het stimuleert hen ook in de ontdekkingsreis van het leven. Met een beetje mazzel gaan ze namelijk ontdekken dat samen spelen, samen delen en ook samen werken tot synergie leidt. Synergie: 1 + 1 = dan ineens 3!
Een wijze man zei me laatst heel kernachtig dat je eerst moet leren delen voordat je kunt vermenigvuldigen. Geweldig! Als ik een beetje van mezelf aan jou gun, en jij doet dat ook, dan zijn we samen in staat er veel meer van te maken dan wanneer ik alleen aan mijn eigen belang denk.
Dat houdt natuurlijk wel in dat je lef  - waarvan ‘leven’ het meervoud is – moet hebben. En vertrouwen. Je moet namelijk eerst wat durven geven voordat je zeker weet dat je daar beter van wordt. Het vraagt dat je die ander met een open mind tegemoet treedt. Dat je jouw eigen standpunten niet in steen bijtelt maar open durft te stellen voor discussie. Die discussie ga je in met een basishouding dat je van die ander zou kunnen leren en dat diens kritiek opbouwend is. Dat geven OK is, ook als je dat als eerste doet.

Ik ben ervan overtuigd dat onze volksvertegenwoordigers dit natuurlijk allang ontdekt hebben en als de besten weten toe te passen. Dat alle mogelijkheden om eventueel samen op te trekken volledig onderzocht zijn. Dat de bouw van twee zwembaden goedkoper en beter zal zijn dan één gezamenlijk zwemparadijs. Dat er geen terrein op de dorpsgrenzen te vinden is waar dat had kunnen komen.
Dat in een tijd van toenemende schaarste delen niet zou kunnen leiden tot een wellicht verrassende vorm van vermenigvuldiging.
Nee, delen is vast niet bepaald reëel!

©Alex Verlek – van Tienhoven

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.