Jeugdcriminaliteit in Zuid-holland zuid in kaart gebracht

08 november 2001
Jeugdcriminaliteit in Zuid-holland zuid in kaart gebracht

PAPENDRECHT - Onlangs is de jeugdcriminaliteitskaart voor Zuid-Holland-Zuid verschenen. Dit gebeurde in opdracht van de regionale beheersdriehoek van justitie, politie en openbaar bestuur. Een duidelijk overzicht van deze groep bestond nog niet, ondanks dat de afgelopen jaren nieuwe methoden zijn toegepast in de aanpak van jonge criminelen. De kaart is een belangrijk middel om het jeugdcriminaliteitsbeleid te onderbouwen en te evalueren.

 
De uitkomsten van het onderzoek betreffen vooral de geregistreerde criminaliteit, dat wil zeggen dat deel van de jongeren dat in aanraking komt met politie en justitie. Deze organisaties hebben hun activiteiten op het gebied van jeugdcriminaliteit de afgelopen tijd behoorlijk uitgebreid. De geregistreerde criminaliteit is dan ook enigszins toegenomen. Er is een toename van het aantal jongeren dat voor een delict is opgepakt en het aantal processen verbaal dat wordt ingezonden naar het openbaar ministerie. Op vele punten volgt de jeugdcriminaliteitskaart de landelijke ontwikkelingen die ook in het onderzoek van het WODC worden vermeld. Er is een verschuiving te zien van de vermogenscriminaliteit naar de geweldscriminaliteit. Overigens is nog steeds vier op de tien een vermogensdelict en twee op de tien een geweldsdelict.
 
Verder is de toename van de jeugdcriminaliteit bij jongens nog steeds sterker dan bij meisjes. Over de strafoplegging door het openbaar ministerie kan worden gemeld dat er een toename is van het aantal taakstraffen. In vergelijking tussen de gebieden in de regio valt niet alleen de stad Dordrecht op, maar ook de Hoeksche Waard laat enkele minder gunstige ontwikkelingen zien, met name in een afname van Halt delicten en een toename van delicten die gepaard gaan met geweld. De Alblasserwaard/Vijfheerenlanden vertegenwoordigen in het onderzoek de middenmoot.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.